avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic-perioada neintrerupta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic-perioada neintrerupta?

Buna ziua, as vrea sa intreb, perioada de somaj tehnic trebuie sa fie neintrerupta, sau pot trimite in somaj tehnic salariatii prin rotatie, in diferite perioade? Cei de la ITM spun ca nu pot suspenda contractul pe perioade fragmentate, oricum spun ca nu au intalnit asemenea situatie. Daca fac un grafic in care programez fiecare angajat, pe perioade calendaristice, asttfel ca unitatea sa functioneze, dar cu mai putini angajati , ce e in neregula? In lege nu spune ca perioada de somaj tehnic trebuie sa fie de max 90zile neintrerupte.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 7 August 2009
1. Aveti dreptate, ati pus bine problema!
2. Necazul este ca in acest fel nu mai este vorba de o intrerupere a activitatii ci de o incetinire a ei, nu!? ;)
Atunci ce ar trebui sa fac? Sa functionez, dar se reduc normele de munca, nu? Bineinteles aceasta implica si scaderea corespunzatoarea a salariului. Asta daca vreau sa imi pastrez toti oamenii in firma.
Daca nu, pentru persoane angajate pe posturi similare, inseamna de fapt, reducerea lor si sa raman cu un nr. mai mic de posturi similare dar cu norma intreaga.
Trebuie sa aveti o discutie cu salariatii (sindicat sau reprezentanti) si sa hotarati una din doua:
- desfiintarea unui numar de lucuri de munca si concedierea salariatilor care le ocupa;
- pastrarea tuturor salariatilor si micsorarea salariilor acestora (eventual pentru o anumita perioada).
Eu sunt de parere ca puteti proceda la o intrerupere fractionata a activitatii pe anumite locuri de munca,
Asa cum ati spus si dvs, nu este interzis de reglementarile legale.

De exemplu:
am o sectie cu 10 utilaje deservite de cate 2 operatori.
in sectia respectiva inrerup activitatea la 2 utilaje si functionez doar cu 8 utilaje si respectiv 16 oameni.

In interesul angajatilor din acea sectie, nu programez doar 4 oameni in somaj tehnic pentru 90 de zile, ci prin rotatie ii programez pe toti cu mai putin timp , in somaj tehnic, urmand sa am tot timpul 16 oameni la cele 8 utuilaje in functiune.

Mi se pare o varianta posibila si corecta legal.
Daca ITM nu a mai auzit de acest caz, nu inseamna ca nu poate fi pus in practica si ca nu este legal.
Incercati varianta propusa de colega mea, @grace_r!

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic-inseamna intreruperea temporara a activitatii firmei.... simina_suciu2104 simina_suciu2104 ....asta inseamna ca angajatorul trebuie sa isi intrerupa activitatea iar toti angajatii trebuie sa fie in somaj tehnic?...adica..nu se poate ca doar o parte ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate sa iti impuna sa iti iei concediu ? Cameliacamel Cameliacamel Angajatorul unei companii le a cerut angajatilor sa isi ia concediu 5zile (sa isi scrie o cerere de concediu) prin rotatie, datorita coronavirus. Este sau nu ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic maria petrache maria petrache Somajul tehnic se poate acorda si prin rotatie, astfel incat ptr ficare angajat sa nu se depaseasca cele 90 de zile, dar la angajator sa se depaseasca cele 90 ... (vezi toată discuția)