Buna ziua,
Am depus cerere pt revenirea din concediul de crestere copil, la care inca nu am primit inca raspuns (mentionez ca acesta inceteaza de drept in data de 9 aug 2009). Pe postul meu este angajata acum o alta persoana.Mi s-a comunicat, neoficial, ca mi se va da o perioada de preaviz, respectiv incheierea contractului, pe motiv ca dupa 2 ani nu mai corespund postului avut. Exista vreo lege care sa ma protejeze impotriva acestui abuz?
Multumesc.
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National Art. 76. - (1) CIM nu poate fi desfacut din initiativa celui care angajeaza, in cazurile in care prin lege sau prin contractul colectiv de munca au fost prevazute asemenea interdictii.
(2) Desfasurarea activitatii sindicale, precum si apartenenta la un sindicat nu pot constitui motive pentru desfacerea CIM din initiativa unitatii.
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.
In cazul in care firma are incheiat contract colectiv de munca la nivel de unitate, prevederile acestuia nu pot contine mai putine drepturi pentru salariati decat cel la nivel national.
1. Cum va spunea colega mea mai sus, timp de 6 luni de la revenirea din CCC nu va poate concedia pentru necorespundere profesionala. Ori, angajatorul tocmai asta face si este ilegala fapta lui. Aceste 6 luni sunt tocmai pentru readaptarea dvs. la locul de munca.
2. Mai mult, pe perioada cat ati fost in CCC, pe postul dvs. nu putea angaja pe altcineva dacat cu CIM pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC.
3. Daca totusi va concediaza, puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
4. Tineti-ne la curent cu ce se intampla ca sa va invatam care sunt caile legale pentru a va repune in drepturi.
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Multumesc pt raspuns.
Acum va pot da mai multe amanunte (deoarece problema nu-i a mea ci a unei prietene). In ultima perioada de sarcina, prietena mea si-a luat concediu medical pe o perioada de cateva zile (drept urmare a faptului ca-i fusese refuzata cererea pt concediul de odihna neefectuat pana la acea vreme). La intoarcere din c.m. a fost transferata la compartimentul receptie pe motiv ca nu mai este nevoie de atati operatori (fara a-i modifica incadrarea din contract). Dupa revenirea din concediul de crestere copil pana la 2 ani a fost trimisa pe acelasi post de receptioner si pusa sa semneze fisa postului pt receptioner desi in actul inregistrat la ITM nu-i specificata modificarea functiei din operator in receptioner.
In fisa postului este specificat faptul ca trebuie sa trebuie sa lucreze si sambata prin rotatie (ascest lucru nefiind specificat in fisa postului celorlalte persoane care lucreaza la receptie) desi in contractul de munca este prevazut un program de lucru de 5 zile pe saptamana. As vrea sa stiu daca d.p.d.v. legal fisa postului pt receptioner, pe care a semnat-o, are vreo valoare atat timp cat in contractul de munca ea este incadrata ca si operator si daca este"legal" sa o transfere la un alt punc de lucru intr-o alta localitate.
Multumesc.
1. Conform Codului muncii, orice modificare adusa CIM se face prin act aditional semnat de ambele parti.
2. Daca nu se procedeaza asa, faceti o sesizate la ITM, pentru nerespectarea clauzelor contractuale din CIM si nerespectarea COdului muncii.