avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri dobandite in timpul casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri dobandite in timpul casatoriei

Doi soti au dreptul la jumatate din avere in cazul unui divort? Sau doar dupa 5 ani sotia/sotul are dreptul la jumatate din avere. Si daca de exemplu in contractul de casa este trecut doar sotul ca titular, sotia are vreun drept la aceea casa?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:24, 7 August 2009
In cazul unui divort sotii impart bunurile comune in cote de 1/2 fiecare.
Bunurile proprii nu fac obiectul partajului.
B-)
Vor fi impartite doar acele bunuri achizitionate in timpul casatoriei devenind astfel bunuri comune iar cele proprii sunt cele care erau ale dumneavostra dinaintea casatoriei care nu se vor imparti,sunt ale dumneavoastra exclusiv !!!
"Totdeauna judecatorul este dator sa descopere adevarul in orice proces"-"Iudicis est semper in causis verum sequi"

Ca si distinsul maestru Mihai,va informez ca in conformitate cu disp.art.35 c.fam.sotii beneficiaza de prezumtia comunitatii de bunuri,astfel bunurile dobandite in timpul casatoriei sau a relatiei de concubinaj se impart intre soti in proportii egale,daca nu se produce dovada contributiei superioare a vreunuia dintre ei la dobadirea unuia/unora dintre bunuri.
Exceptie fac bunurile dobandite cu titlu personal sau cele dobandite inaintea relatiei dintre soti de fiecare dintre acestia
In cazul unui diovort, bunurile comune, dobandite in timpul casatoriei se por imparti in proportie de 50%- 50%. Aceasta prezumtie poate sa fie rasturnata daca unul dintre soti dovedeste ca a avut o contributie mai mare la achizitionarea acestora.
Nu trebuie sa fi trecut 5 ani de la incheierea casatoriei. Acest termen este o aberatie de care multi inca se leaga.
Chiar daca ati fost casatoriti doar cateva zile, insa ati dobandit bunuri comune, acestea se vor partaja.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
loredana_flory a scris:

Doi soti au dreptul la jumatate din avere in cazul unui divort? Sau doar dupa 5 ani sotia/sotul are dreptul la jumatate din avere. Si daca de exemplu in contractul de casa este trecut doar sotul ca titular, sotia are vreun drept la aceea casa?


În principiu, dacă imobilul este achiziţionat în timpul căsătoriei, este bun comun. Art.31 C.fam.reglementează însă bunurile proprii ale unuia dintre soţi, aşa că pentru a răspunde întrebării dumneavoastră ar trebui să ştim cum a fost achiziţionat.

Pentru ca să vă faceţi o idee, vă redau prevederile articolului amintit.

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters209571 ContSters209571 Buna ziua! Meseria mea este de instructor auto independent. As dori sa stiu daca masina pe care eu imi desfasor orele de conducere auto face obiectul ... (vezi toată discuția)
Bun dobandit inainte de casatorie... suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca doresc sa vand un imobil dobandit persoanl inainte de casatorie, suma obtinuta din vanzarea respectiva, va intra sau nu in averea comuna a ... (vezi toată discuția)
Divort alex5 alex5 Buna ziua, in cazul in care intentionez sa divortez si am : - conturi curente (gen ING Cont'ROL) - depozite bancare - o casa la care platesc credit ... (vezi toată discuția)