avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea fara motiv,drepturi?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea fara motiv,drepturi?

buna seara,
sotul meu este angajat la o firma de 11 ani , ieri a fost anuntat ca dupa ce preda sarcinile colaborarea se incheie..fara alte explicati.
mentionez ca postul nu se desfiinteaza.
are drepturi la salarii compensatorii?
orele suplimentare (multe de altfel)in atatia ani nu i-au platit , abateri sau sanctiuni nu a avut,
ce drepturi are si in ce conditii poate incheia colaborarea ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:06, 24 Martie 2016
In rpimul rand, ar trebuie sa stim cum va inceta c.i.m. - in baza caruia rticol din codul Muncii.

In al doilea rand, Codul Muncii la art.67 dispune ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
problema este ca nimeni nu ii spune nimic , doar sa isi predea sarcinile catre ceilalti colegi.
astazi cand ajunge acasa va scriu exact in ce conditii a plecat
ideea e ca nu il mai tin in preaviz dar nici nu a primit in scris decizia de concediere nici motivele ...nimic , ceea ce imi suna a ilegal
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2016
laura25gabi, utilizator

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest sens, sa depuna la angajator o solicitare in scris prin care sa i se elibereze decizia de incetare a c.i.m.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizare vasilescumarius vasilescumarius buna ziua ,va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : -compania la care lucrez in momentul de fata ca reprezentant vanzari ,m-a instiintat ca nu mai are ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuie cerute de la fostul angajator..? pentru un nou loc de munca StanoiuFlorin1 StanoiuFlorin1 Am lucrat o perioada de 10 luni ,Ce acte trebuie cerute de la fostul loc de munca ...?Pentru un nou loc de munca ? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim m_3 m_3 Buna ziua. In urma cu aproximativ o luna am depus o cerere de demisie la firma de contabilitate cu care lucreaza angajatorul. Nici pana astazi angajatorul nu ... (vezi toată discuția)