avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Acte emise de un functionar public condamnat definitiv
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Acte emise de un functionar public condamnat definitiv

Un inginer cadastral al unei primarii condamnat definitiv la 6 luni inchisoare, plus amenda si aplicarea pedeapsei accesorii a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a si b Cod penal, pe durata pedepsei principale. I se suspenda pedeapsa pe o perioada de 2 ani 6 luni, termen de incercare iar pe perioada suspendarii i se suspenda si pedeapsa accesorie. Sentinta a fost data in aprilie 2013 pentru fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Amenda a fost data in 2010 prin sentinta definitiva pentru aceleasi fapte. In martie 2016 primeste o condamnare de 1 an si 2 luni pentru conducere auto sub influenta alcoolului inclusa condamnarea din 2013. Definitiva.

1. Acest functionar public trebuia sa fie suspendat din functie? Daca da, cand? De catre cine?
2. Unui act eliberat de acest om in vara anului 2015 i se poate cere anularea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:33, 26 Martie 2016
Răspunsul meu este valabil dacă persoana în cauză este funcționar public și dacă există o hotărâre definitivă de condamnare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals.

Suspendarea raportului de serviciu intervine de drept doar în situația în care funcționarul public este arestat preventiv sau se află în arest la domiciliu.

Raportul de serviciu al funcționarului public a încetat de drept la data la care hotărârea de condamnare din 2013 a rămas definitivă. Toate actele semnate de el după această dată sunt viciate. Trebuie să vă adresați instanței de contencios administrativ cu o cerere de anulare a actelor (sau a actului din 2015) în privința cărora justificați un interes să solicitați anularea. Sigur că există și posibilitatea ca instanța să aprecieze că semnătura reprezentantului legal acoperă viciul acesta, dar nu puteți să știți cu certitudine care va fi decizia instanței.
In anexa legii 188/1999 lista functionarilor publici cupride in aparatul autoritatii administratiei publice locale atat inginerul agronom cat si agentul agricol. In acest caz nu poate fi pusa la indoiala calitatea de functionar public al subiectului.

Dar decizia ramasa definitiva prin neapelare a amenzii penale pentru infractiunile: fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor din 2010 nu are efecte in raportul de serviciu a functionarului public? Raspunsul la aceasta intrebare, pentru mine, are doar valoare informativa.

Incetarea raportului de serviciu din 2013 trebuia sa fie ceruta de catre primar sau de ANFP?

Actul in cauza, din 2015, eliberat de acest functionar a contribuit la luarea unei decizii penale definitive. Aceste conditii sunt motive intemeiate ale unei cereri de revizuire a dosarului respectiv?
~ Conținut șters la cerere ~
Legea-i lege, interpretarea este problema. Eu inteleg asa, indiferent de condamnare, ca este condamnare la plata amenzii penale, ca este condamnare cu inchisoare cu suspendare sau condamnare cu executare, toate 3 cazuri de condamnari au acelasi efect, incetarea raportului de serviciu, bineinteles pentru infractiunile amintite mai sus.
Actul emis de instituție rămâne valabil.
Se poate cere în justiție anularea actului în condițiile legii.
Doar instanta poate anula actul.

Alte discuții în legătură

Incetarea raportului de serviciu al functionarului public condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni ciancu ciancu Apelez la forumul dumneavoastră în speranţa că ma veţi putea lămuri în următoarea problemă: un funcţionar public a primit o condamnare de 6 luni ... (vezi toată discuția)
Incetarea raportului de serviciu al functionarului public condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni ContSters374373 ContSters374373 Apelez la forumul dumneavoastră în speranţa că ma veţi putea lămuri în următoarea problemă: un primar de comuna a primit o condamnare definitiva in ... (vezi toată discuția)
Nerespectare hotarare judecatoreasca enceaioana enceaioana mi sa desfiintat postul de referent cultural din 2010 iar in 2013 sept am castigat procesul cu primaria nici pina in prezent nu am fost chemata la servici sub ... (vezi toată discuția)