avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acordare tutela copilului minor, fratelui meu si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acordare tutela copilului minor, fratelui meu si cumnatei mele_pentru al ajuta sa studieze in strainatate

Buna ziua,

Am un baiat in varsta de 14 ani care doreste sa plece in strainatate la fratele si cumnata mea, pentru a studia liceul.
Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza pentru a le acorda lor tutela copilului?
Se poate face la notariat? Necesita prezenta lor? (tinand cont de faptul ca ei nu sunt in tara).
Multumesc.
Paula
Cel mai recent răspuns: PaulaBogdan , utilizator 10:04, 30 Martie 2016
În Noul Cod Civil Românesc, încredințarea minorului nu mai există.

Art. 399 din NCC - Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane

(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
Dificil. De ce e nevoie sa le acordati tutela pentru asta? Altfel nu puteti proceda?
In "strainatate" oamenii intai intreaba si apoi actioneaza. Intuiesc ca instaurarea tutelei catre rudele dvoastra a fost ceruta de acestia. Au aflat ca nu e o chestie "asa simpla" sa raspunda de un minor, acesta venind la liceu acolo, si anume prin grija lor.
Buna ziua.

Nu stiu cum se procedeaza, din acest motiv am apelat la acest forum.
Ideea este ca acest copil vrea sa studieze liceul in Irlanda, dar noi nu putem merge cu el.
Fratele si cumnata mea fiind stabiliti acolo s-au oferit sa il ajute, dar mi-au spus sa ma interesez cum se procedeaza pentru a-l putea ajuta ei in ceea ce priveste minorulul- ii trebuie un reprezentant legal.
Cum procedez? ce solutie exista ? ce trebuie sa fac? este suficient sa merg la un notar si sa le dau imputernicire lor pentru copil?
Multumesc
Cred ca rudele dvoastra ar trebui sa dea o declaratie notariala in Irlanda cum ca sunt de acord cu tutela, in primul rand. Nu stiu daca veti putea rezolva prin notar, aici, ma indoiesc. Ramane sa va interesati dvoastra exact. Dar in baza declaratiei traduse autorizat, puteti incerca in instanta, prin ordonanta presedintiala, deschizand in acelasi timp si actiunea pe fond.
Art 997 (fost 996) cod proc civila.

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec de acasa (aproape 17 ani) Melehainele Melehainele Buna ziua! Am aproape 17 ani si vreau sa plec de acasa. Am fost agresata verbal si fizic de către părinții mei. Am și o filmare in care mi să vad ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)
Solicitare acord maryag maryag va rog daca se poate sa ma ajutati cu o problema.este vorba de fratele meu care a trait in concubinaj cu cineva ,rezultand un copil.fratele s,a despartit iar ... (vezi toată discuția)