avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interventie neautorizata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interventie neautorizata

S-a constatat acum in debutul lunii Martie ca un proprietar de la parter a patruns in subsolul tehnic al imobilului de 10 etaje si a intervenit la instalatia de caldura pentru a o goli.a procedat la deconectarea caloriferelor din apartament pe care ulterior le-a inlocuit fara a avea autorizatie sau acceptul as. de proprietari.A reincarcat instalatia fara sa se execute aerisirea si a provocat astfel sincope in incalzirea prejudiciind proprietarii apartamentelor etaje superioare care au avut de suferit.In sedinta com. ex. s-a consemnat acest incident si ca au fost trimise sesizari la furnizorul de caldura si la politie.Cu ce se soldeaza acesta reclamatii cu amenzi sau cu indiferenta este vorba de contraventie infractiune este incidenta legea 325/2006 ?
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 21:42, 14 Aprilie 2016
Respectivul ar trebui sa achite contravaloarea apei pierdute prin golirea instalatiei. Numai ca nu aveti de unde sa stiti cat s-a pierdut. De amenda sau contraventie ,nici vorba.
Daca vreti neaparat sa il pedespiti, ii puneti la plata 2-300 lei reprezentand pierderea si vedeti cum reactioneaza.
Cred ca va pierdeti timpul. Omul are voie sa isi schimbe caloriferele din apartament fara probleme. In cazul in care are repartitoare, aceste trebuiesc date jos si montate doar de firma autorizata, care va nota caracteristicile noilor calorifere. Daca sunteti la pausal... care e problema?
Eu unul am avut un calorifer care picura si am stat 2 luni cu el asa pt ca administratorul nu a vrut sa ma lase sa scot apa si sa il inlocuiesc desi il anuntasem inca din prima zi cand a dat drumu la caldura.
Asa ca mi-am facut asigurare la apartament am contactat RADETU, care are autorizatie si poate sa intrerupa alimentarea cu caldura in cazurile acestea, contra unei sume si m-am prezentat la administrator. I-am spus ca in cazul in care nu imi da voie sa imi remediez probleme, eu imi iau ligheanul de sub calorifer, iar toate pagubele le va rezolva cu firma de asigurari. A refuzat in continuare...
A doua zi a venit radetu, a oprit caldura, mi-am inlocuit caloriferu si in 2 ore era instalatia iar plina. M-a costat 150 de lei pt un bloc cu 7 etaje, eu fiind la etajul 1.
Teoretic ar trebui sa aveti niste valve de aerisire la ultimul etaj la capul coloanei, daca nu mai aveti... este problema asociatiei.
Cat despre volumul de apa din instalatia. Eu am calculat la mine, cate 5 calorifere de 20 de elementi (de fonta vechi), plus volumul tevii de la parter pana la ultimul etaj si cu rotunjiri grosolane am iesit undeva la 10 mc de apa calda (agent termic).
Pe ce motiv il puneti la plata?
mastera a scris:

Cred ca va pierdeti timpul. Omul are voie sa isi schimbe caloriferele din apartament fara probleme. In cazul in care are repartitoare, aceste trebuiesc date jos si montate doar de firma autorizata, care va nota caracteristicile noilor calorifere. Daca sunteti la pausal... care e problema?


Pai, in general nu este nicio problema, numai ca schimbare caloriferelor in sezonul de incalzire nu este permisa decat in caz de avarie - asa cum a fost vorba la dvs., astfel incat furnizorul de energie termica este obligat sa intervina, indiferent de costuri si de cine le achita - un proprietar sau as. proprietari, daca defectiunea este pe spatiul / instalatia comuna.
De altfel regula este simpla: furnizorul are responsabilitati doar pana la bransamentul de separare, insa dumnealui furnizorul este intr-adevar autorizar si trebuie sa stie ce se intampla cu "apa" lui, adica nu permite nimanui sa o de-a la canal, asa ca i s-a nazarit unui proprietar sa-si schimbe calorifere, acum in martie - adica mai putea sa astepte cam doua saptamani si era mai simplu, insa de anuntat as. prop. si furnizorul tot era necesar...; apoi, tot furnizorului ii revine obligatia de a calcula costul unei goliri, pentru ca dansii au cunostinta de toata instalatia de incalzire (volumul) acesteia, altii dau in bobi si cum ziceti dvs., nu este vorba doar de calorifele dvs., ci cand se goleste se goleste toata instalatia, iar dupa remedierea defectiunii, umplerea instalatiei trebuie facuta de meseriasi, altfel instalatia nu functioneaza normal.
Acum daca discutam ca fiecare face ce vrea - va pot conrazice foarte tare - nu poate face nimeni ce vrea pe proprietatea comuna. Anunti frumusel as. prop. si daca este cazul de o avarie, se opreste instalatia de furnizare a agentului termic.

@mastera
- "Omul are voie sa isi schimbe caloriferele din apartament fara probleme".
Corect dar nu de capul lui. Lucrarile de inlocuire a caloriferelor se fac pe perioada de vara cand agentul termic este oprit si instalatia golita. Exceptii- situatii fortuite ( cum a fost cazul dvs.)
Foarte corect " am contactat RADET-ul ". "m-am prezentat la administrator", " m-a costat 150 de lei ". Asa cum dvs. ati calculat, cu aproximatie valoarea apei din calorifere, un reprezentant al furnizorului, o va face milimetric, si o va imputa locatarului.
Si atunci, de ce sa fie pierdere de timp ? Ca sa plateasca toti locatarii pentru ca un locatar
s-a crezut pe mosia lui ?
Confuzii peste confuzii.
- " valve de aerisire la ultimul etaj la capul coloanei " .Ce are comun aerisirea cu golirea instalatiei de agent termic? Golirea se face la subsol. Sau ploua de jos in sus ?
- Sunteti in codomeniu. Trebuie anuntata administratia blocului si furnizorul de agent termic. Se inchid ambele vane, tur si retur.Se face citirea registratorului general de agent termic inainte de golire si dupa umplerea instalatiei. Diferenta o plateste cel care a solicitit golirea instalatiei.
- "Daca sunteti la pausal... care e problema?". Si mai mare problema. Inlocuiti un calorifer de 7 elementi (conf. contract) cu un calorifer cu 20 de elementi? Miroase a furt .
:
Stimate dl. petricadracea...
Va spun eu ca nu sta radetu sa calculeze milimetric cata apa este in instalatie. Radetu, vine cu un tabel, unde are trecute valorile de incarcare pe blocuri cu etaje. Dar ce te faci cu unu care are un calorifer infundat care nu se mai incalzeste de 15 ani, sau cu unu care are un calorifer de 2 ori mai mare decat ar trebui pt spatiul respectiv?
Daca cititi atent ce a spus dl tomasso
A reincarcat instalatia fara sa se execute aerisirea si a provocat astfel sincope in incalzirea prejudiciind proprietarii apartamentelor etaje superioare care au avut de suferit
..
Ati fi observat posibil ca cel care a golit instalatia nu a executat si aerisirea de care vorbeam. Deci ca sa va explic, golirea se face la subsol unde exista cele 2 vane, de tur si de returi. Iar aerisirea se face in cel mai inalt punct al instalatiei, pt ca, conform legilor fizicii, aerul este mai usor ca apa si deci se ridica in cel mai inalt punct. Iar unele instalatii la blocuri sunt prevezute cu acele valve care fac singure aerisrea (nimite in popot clopot). Daca acele valve nu mai sunt, sarcina de aerisirea a instalatiei revine administratiei si a proprietarilor care le-au indepartat (exista cazuri) si a celui care a efectuat golirea sa contacteze locatarii de la ultimele etaje sa efectueze acest lucru. Nu ar dura mai mult de 30 de minute si o vorba buna (sa ne respectam intre noi ca locatari).
Va rog sa imi facturati si mie 10mc de agent termic, dvs. ca asociatie. Dupa ce imi veti scrie asta pe chitanta va asigur ca ma opresc la primarie cu ea. Dvs. ca asociatiei nu aveti nici un drept sa imi vindeti mie agent termic, pentru ca nu asta este obiectul dvs. de activitate ca persoana juridica.
Dupa cum spuneam singura entitate care ma poate pune sa platesc acel agent termic este RADETUL si nici acesta nu o face corect, sa citeasca cat arata ceasurile la golire si dupa umplere si sa ma puna sa platesc diferenta.
Asa este, miroase a furt... Dar eu cu un calorifer de 20 de elementi in loc de 7, imi incalzesc apartametul sau camera mai repede, dar dau si caldura la apartamentele din jur mai repede. Care dupa cum spuneam mai sus, ar putea avea calorifere infundate care nu le gereneaza caldura. Dar aici este treaba asociatiei sa se asigure ca toata lumea au caloriferele corespunzatoare in apartamente pentru spatiul unde sunt instalate. Eu de exemplu nu mi-as pune un calorifer mai mare care sa imi ocupe s-asa un spatiu mult mai mare.
Cat despre ce spunea dl. tomasso, acesta nu ne spune daca cel care a intervenit, a facut-o pentru ca era ceva urgent sau nu.
Eu unul am apelat la calea legala, dar la fel de bine puteam sa ma duc direct la RADET dupa primul refuz si sa ii chem. Situatie in care ei veneau, taiau lacatul si interveneau.
Ca alta idee pentru cei care fac astfel de lucrari se pot inchide vanele, goli instalatia, iar cei ce au calorifer in baie, pot reincarca instalatia din baia lor, apoi pot vorbi cu locatarii de la ultimul etaj si sa faca o aerisire. Tot ce se plateste este cat inregitreaza apometrul din apartament. Asa nu chemi nici RADETU si suporti si cheltuielile pe apartamentul tau.
Totul depinde de locatari si de administratie. Daca se inteleg totul se poate rezolva amiabil.
In alta ordine de ideii, daca interventiile la instalatia de caldura se fac vara, cum se pot face verificari ca acestea sunt facute corespunzator?
Eu unul mi-am schimbat restul de calorifere vara iar la prima incarcare cu agent termic din iarna m-am trezit cu aprtamentul inundat si apartamentele de sub mine, pentru ca administratoul nu a anuntat ca va face incarcarea si eu nu eram acasa... am aflat dupa 2 zile.
Cine plateste atunci?

Alte discuții în legătură

Golire instalatie termica martianivan martianivan Buna ziua, M-am mutat, in urma cu 2 luni, cu chirie intr-un apartament cu 2 camere termoficat, la etajul 2. Cand a inceput sa dea caldura am ... (vezi toată discuția)
Golire si umplere instalatie termica pe timp de iarna irina_karina irina_karina Buna ziua! Voi incepe renovarea totala a unui apartament proaspat achizitionat care necesita imbunatatiri, igienizare totala din motive pertinente. Se vor ... (vezi toată discuția)
Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)