Eu cred ca ar trebui sa alegeti intre I.I. si I.F.,nu SRL . Mai jos aveti detalii : Întreprinderea individuală şi întreprinderea familială sunt reglementate de Ordonanţa de Urgenţă nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, actualizată. Întreprinderea individuală este constituită de un întreprinzător persoană fizică, în vreme ce întreprinderea familială este constituită din doi sau mai mulţi membri ai unei familii. Întreprinderea individuală poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii. Întreprinderea familială nu poate angaja terţe persoane cu contract de muncă.
La întreprinderea familială poate lucra cineva din familie, dar fără să fie angajat?
Întreprinderea familială nu poate angaja terţe persoane. În întreprinderea familială pot lucra membrii familiei, cu condiţia ca aceştia să fi fost prevăzuţi în prealabil în acordul de constituire.
Eu va recomand, mai ales in situatia in care sunteti de inceput de drum in domeniul afacerilor, sa va deschideti un srl. E adevarat ca va va costa mai mult deschiderea acestuia la registrul comertului dar apoi in timpul activitatii veti plati ca impozite la stat strict in functie de activitatea pe care o aveti. In cazul unui srl, asociatul unic, va putea sa lucreze pe firma sa fara a avea contract de munca. Deci nu veti fi obligat sa acoperiti aceste cheltuili cu contributiile sociale in primii ani de activitate, pana cand firma va incepe sa aiba profit si apoi cand veti scoate dividende din firma veti plati impozit pe dividende 5% si contributie la sanatate 5.5%.
In rest acele costuri cu amenajarea spatiului de vanzare, cu utilitatile (contracte pentru lumina, salubritate), costuri cu achizitionarea si fiscalizarea casei de marcat, cu avizul de functionare de la primarie, procedura de achizitie, gestiune a marfii si vanzarea ei sunt aceleasi fie ca aveti activitatea pe srl sau intreprindere individuala.
Pentru inceput, adica in primii ani de activitate, e recomandat sa va implicati in activitate doar dumneavoastra. Daca optati pentru asociatie familiala, va trebui sa platiti contributii sociale pentru toate persoanele care apar in acte ca facand parte din asociere.
Mai aveti in vedere ca din acest an apare o majorare la impozitul pe constructie daca acolo se desfasoara si activitatea economica in afara de a fi resedinta de domiciliu. Asta indiferent daca e srl sau intreprindere individuala.
Dvs.,domnule moderator,de ce nu aveti in vedere faptul ca pentru conducerea evidentei contabile a unui SRL este nevoie de un contabil autorizat sau expert contabil(ori acestia fac servicii gratuit ?),pentru intocmirea balantelor de verificare,a bilantului contabil,a declaratiilor fiscale si a altor documente si situatii,obligatorii in cazul unui SRL. In cazul I.I. sau A.F.evidenta este simpla si nu este nevoie decat de doua registre,Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar,acestea putand fi completate cu usurinta de orice persoana.Oare aceste aspecte nu sunt de luat in seama ?
Obligatoriu contabilul autorizat membru ceccar doar pentru intocmirea si semnarea bilantului anual. In rest, daca se pricepe sau daca poate sa se documenteze privind evidenta contabila primara, si-o tine singur. Daca nu, e total valabil ce ati spus dumneavoastra.