avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... costuri INTREPRINDERE INDIVIDUALA si avantaje
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

costuri INTREPRINDERE INDIVIDUALA si avantaje

care sunt costurile infiintarii unei intreprinderi individuale si ce avantaje are aceasta fata de un AF?eu si sotul vrem sa dechidem un magazin intr-un spatiu de 20 mp in satul in care locuim.nu dispunem de prea multi bani pentru a infiinta un SRL,si in plus pentru o afacere asa mica nu cred ca e necesar.de aceea incercam sa reducem costurile la maxim.imi puteti spune va rog care ar fi costurile si avantajele unei II sau ale unui AF?Va multumesc anticipat,.
Cel mai recent răspuns: roxanach , utilizator 15:54, 24 Februarie 2010
Toate informatiile le gasiti in OUG 44/ 2008

g) intreprindere individuala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;
h) intreprindere familiala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa;
In cazul dvs probabil ar trebui sa optati pentru inteprindere familiala daca vreti sa lucrati cu sotul dvs, dupa cum inteleg eu.
va multumesc foarte mult.
...un alt avantaj ar fi faptul ca in calitate de II puteti face angajari, chiar si dvs sau sotul
Avantaje:
- organizarea contabilitatii in partida simpla - registrul de incasari si plati, jurnal de vanzari/cumparari, registrul inventar (fara note contabile, balante si bilant)
- posibilitatea intreprinzatorului persoana fizica de a folosi banii incasati fara alte formalitati (nu este necesar sa se astepte sfarsitul anului pentru a se distribui dividende)
- recunoasterea veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii desfasurate la data incasarii, respectiv platii (si nu la data intocmirii documentelor, cum este cazul contabilitatii societatilor comerciale)
- o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica titulara a intreprinderii individuale cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care intreprinderea individuala este autorizata
Dezavantaje:
- raspunderea patrimoniala se intinde asupra intregului patrimoniu al persoanei fizice titulare a intreprinderii individuale (Întreprinderea individuală nu este persoană juridică şi se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică. Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile persoanele ale antreprenorului.)
- intreprinderea individuala se poate infiinta in baza unui singur cod CAEN. Desfasurarea altor activitati (mai multe coduri CAEN) presupune deschiderea mai multor intreprinderi individuale
- persoanele fizice trebuie să facă dovada pregătirii şi experienţei în domeniile de activitate pentru care solicită autorizarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare intreprindere individuala naesebi naesebi Cate obiecte de activitate poate avea o I.I.? Multumesc! (vezi toată discuția)
Intreprindere familiala transport marfa popescuconstanta popescuconstanta Buna ziua! vreau sa infiintez o asociatie familiala tranport marfa (13 tone max) si doresc sa stiu daca o pot face prin AF si daca este mai avantajos asa ... (vezi toată discuția)
Comert prin i.i. Csuri84 Csuri84 Buna, Stie cineva daca o diploma de contabil este suficienta pentru inregistrarea unei Intreprinderi individuale pentru comert in ... (vezi toată discuția)