care sunt costurile infiintarii unei intreprinderi individuale si ce avantaje are aceasta fata de un AF?eu si sotul vrem sa dechidem un magazin intr-un spatiu de 20 mp in satul in care locuim.nu dispunem de prea multi bani pentru a infiinta un SRL,si in plus pentru o afacere asa mica nu cred ca e necesar.de aceea incercam sa reducem costurile la maxim.imi puteti spune va rog care ar fi costurile si avantajele unei II sau ale unui AF?Va multumesc anticipat,.
g) intreprindere individuala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;
h) intreprindere familiala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa;
In cazul dvs probabil ar trebui sa optati pentru inteprindere familiala daca vreti sa lucrati cu sotul dvs, dupa cum inteleg eu.
Avantaje:
- organizarea contabilitatii in partida simpla - registrul de incasari si plati, jurnal de vanzari/cumparari, registrul inventar (fara note contabile, balante si bilant)
- posibilitatea intreprinzatorului persoana fizica de a folosi banii incasati fara alte formalitati (nu este necesar sa se astepte sfarsitul anului pentru a se distribui dividende)
- recunoasterea veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii desfasurate la data incasarii, respectiv platii (si nu la data intocmirii documentelor, cum este cazul contabilitatii societatilor comerciale)
- o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica titulara a intreprinderii individuale cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care intreprinderea individuala este autorizata
Dezavantaje:
- raspunderea patrimoniala se intinde asupra intregului patrimoniu al persoanei fizice titulare a intreprinderii individuale (Întreprinderea individuală nu este persoană juridică şi se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică. Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile persoanele ale antreprenorului.)
- intreprinderea individuala se poate infiinta in baza unui singur cod CAEN. Desfasurarea altor activitati (mai multe coduri CAEN) presupune deschiderea mai multor intreprinderi individuale
- persoanele fizice trebuie să facă dovada pregătirii şi experienţei în domeniile de activitate pentru care solicită autorizarea.