- intr-o cauza avem mai multi condomanti ptr savarsirea unei fapte din culpa;
problema este ca aportul lor cauzal la producerea urmarii nedorite este diferit; in mod normal ar fi trebuit sa primeasca pedepse individualizate fiecare.
In cazul de fata toti au primit la fel.
Pe latura civila au fost obligati deasemenea toti in solidar la suma x RON.
In mod normal si depagubirea civila trebuia individualizaqta in functie de aportul fiecaruia.
unul d ex sa plateasca z RON , altul w RON etc
Chiar daca erau obligati la sume diferite, puteau fi obligati in solidar la plata intregii sume iar apoi sa-si recupereze de la ceilalti, corect ?
Depinde si despre ce infractiune vorbim. Este posibila obligarea coinculpatilor la plata in solidar a despagurilor civile atunci cand instanta apreciaza ca acestia au avut o contributie egala, si, daca exista si o parte responsabila civilmente, aceasta va raspunde in solidar cu inculpatul.In cazul obligatiilor solidare, fiecare dintre debitori poate fi obligat la plata intregii sume , putandu-se indrepta ulterior imopotriva celorlalti cu o actiune in regres ,plata facuta de catre unul dintre debirtorii solidari liberandu-i pe toti ceilalti, iar creditorul, respectiv partea civila in cazul nostru, poate pretinde de la fiecare dintre debitori plata intregii creante.cat despre individualizarea pedepselor, este posibila aplicarea aceleiasi pedepse si intre aceleasi limite in cazul anumitor infractiuni, ca de exemplu incaierarea.
intrebarea este : daca se aplica despag civile diferite ca cuantum - pot fi cei condamnati obligati in solidar sau e necesar sa fie condamnati la sume egale ?
de altfel in hotatare spune doar ca sunt obligati in solidar fara a preciza cuantumul, de unde se deduce ca sunt condamnati in cuantum egal.
important este ceea e scrie in hotarare, anume faptul ca ei sunt obligati in solidar la plata si aca atare, ei vor achita intr-adevar in cuantum egal. Daca insa fiecare dintre coinculpati ar fi fost obligati la sume diferite, fiecare dintre ei si-ar plati datoria proprie.
Creditorul isi va putea exercita dreptul la optiune pentru a executa pe oricare dintre ei, urmand ca apoi fiecare dintre inculpati sa se indrepte impotriva celorlalti.