avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcere din CCC, angajatorul nu ma reprimeste
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcere din CCC, angajatorul nu ma reprimeste

Buna ziua ! Am nascut pe 24 aprilie 2014 si am optat pentru CCC 2 ani de zile.
Cu mai mult de 30 de zile de termenul de reintoarcere la munca,25 martie 2016,vineri,am depus la angajator cererea de reincepere a activitatii.Mentionez ca nu am primit absolut nici un raspuns.
Vineri,pe 25 martie,anul curent,m-am reintors la munca.
In urma discutiilor cu o persoana de decizie....surpriza....mi s-a spus ca,fiind angajata unui partid politic,pe fuctia de asistent manager,a fuzionat un partid cu alt partid si au un nou CUI si nu ma pot reprimi deoarece nu cred ca au nevoie si isi permit financiar.In acesti doi azi de zile nu am primit nici o adresa in care sa fiu anuntata de fuzionare,etc.Luni cica imi dau un raspuns oficial,dar am observat ca ar refuza si trimiterea mea in somaj.
Mai mentionez si ca nu mi-au fost platite concediile pre si postnatale.
Intentionez sa fac sesizare la ITM.
Va rog enorm sa imi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie.
Multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:14, 29 Martie 2016
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta.
Multumesc ! Cum as putea sa imi recuperez banii pe concediile pre si postnatale? Tot actionand in instanta ? Pana ma angajez in alta parte raman neasigurata? Imi pot achita singura contributia de sanatate?
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Potrivit art.15 alin.3 din Ordinul 581/2014, persoanele care nu pot face dovada platii contributiei beneficiaza numai de pachetul minimal de servicii medicale pana la plata contributiei in conditiile legii. Diminuarea are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei datorate fondului.

Prin urmare, dupa expirarea celor 3 luni va trebui sa deveniti asigurat sau coasigurat in sistemul de sanatate pentru a beneficia in continuare de servicii medicale.
Dedita a scris:

======================more text====================================
Va rog enorm sa imi spuneti cum sa procedez in aceasta situatie.
Multumesc din suflet !


Doamna, dracul sta ascuns in detalii. Nu imi este clar ce este cu "fuziunea". Obligatiile angajatorului dvs., au fost preluate de noua entitate? Toate astea rezulta din actul juridic referitor la fuziune. La acest document nu puteti ajunge dvs. decat prin bunavointa, bunavointa cui? Nici nu stiu cui trebuie sa va adresati. Mai exista vechiul dvs, angajator?
Din postarea dvs. rezulta ca cineva, totusi, sta de vroba cu dvs., deci va considera partener de discutie. Mai mult, chiar urmeaza sa va dea un raspuns oficial. De aici rezulta ca se simt ca au niste obligatii.
Dupa ce va dau raspunsul oficial, sau daca in cateva zile nu va dau nimic, le bagati o scrisoare la registratura, sau daca nu v-o primesc, le-o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire, in care va exprimati toate pretentiile. Cand va raspund, sau dupa 30 de zile daca nu va raspund, va adresati justitiei. Nu pierdeti vremea cu jalbe la ITM, CNAS, mama Omida, etc. Acolo sunt o gramada de "fosti lipitori de afise", care raman si dupa schimbarea legislaturilor, si cativa profesionisti adevarati, care abia fac fata. Si, nota bene, dupa ce nu va rezolva, va recomanda si ei sa va adresati justitiei. Si, in plus, sesizarea organelor administrative nu "opreste ceasul", va puteti trezi ca actiunea in justitie este tardiva.
Instanta va solicita angajatorului toate documentele relevante si va va da o sentinta care, in prima instanta va fi executorie si, dupa recurs, irevocabila.
Nu este usor dar sper sa nu se ajunga pana acolo, angajatorii stiu ca in caz de abuz nu au nicio sansa in justitie, si mai platesc si daune. Eu cred ca se rezolva, suntem in 2016, nu in anii '90,
Art. 173 C.mun.
(1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
....


...Instanta va solicita angajatorului toate documentele relevante si va va da o sentinta care, in prima instanta va fi executorie si, dupa recurs, irevocabila.... .


In litigiile de munca sarcina probei o are angajatorul, iar hotararea primei instante se ataca numai cu apel.

Alte discuții în legătură

Neplata concediului prenatal/postnatal. nashiku nashiku buna ziua , Am si eu nevoie de niste sfaturi din partea dumneavoastra.Sotia mea este in ultima luna de postnatal iar angajatorul nu i-a platit niciun ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal maria-jilaveanu maria-jilaveanu Buna seara. Am fost angajata cu contract pe 2 ore salariul net fiind de 221 ron,angajata din luna ianuarie 2014... in luna iulie2014 am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)