avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... desfiere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

desfiere

SPETA:
copil infiat care de-a lungul timpului a primit donatii si care ulterior a adoptat un comportament respingator fata de parintii adoptivi, de mentionat ca la un moment dat a aflat realitatea care a fost confirmata de catre parintii adoptivi.
In baza comportamentului apreciat reprobabil, parintii adoptivi intentioneaza sa desfieze acest copil, care in prezent are varsta de 21 ani.
Care este baza legala pentru desfiere, daca aceasta exista si daca bunurile care au facut obiectul donatiei inclusiv un apartament, pot reveni la patrimoniul initial?
Va multumesc frumos!
Dvs. va referiti la desfacerea adoptiei.

Articolul 475 din Codul Civil
Încetarea adopţiei
Adopţia încetează prin desfacere sau ca urmare a anulării ori a constatării nulităţii sale.

Articolul 476
Desfacerea adopţiei
(1) Adopţia este desfăcută de drept în cazul prevăzut la art. 462 alin. (2) lit. a).
(2) De asemenea, adopţia poate fi desfăcută în cazul în care faţă de adoptat este necesară luarea unei măsuri de protecţie prevăzute de lege, dacă desfacerea adopţiei este în interesul superior al copilului. În acest caz, adopţia se consideră desfăcută la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care se dispune măsura de protecţie, în condiţiile legii.

Articolul 477
Desfacerea adopţiei la cererea adoptatorului
(1) Adopţia poate fi desfăcută la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare, dacă adoptatul a atentat la viaţa lor sau a ascendenţilor ori descendenţilor lor, precum şi atunci când adoptatul s-a făcut vinovat faţă de adoptatori de fapte penale pedepsite cu o pedeapsă privativă de libertate de cel puţin 2 ani.
(2) Dacă adoptatorul a decedat ca urmare a faptelor adoptatului, adopţia poate fi desfăcută la cererea celor care ar fi venit la moştenire împreună cu adoptatul sau în lipsa acestuia.
(3) Adopţia poate fi desfăcută la cererea adoptatorului numai după ce adoptatul a dobândit capacitate deplină de exerciţiu, în condiţiile legii, chiar dacă faptele au fost săvârşite anterior acestei date.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2016
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiere total3r total3r in urma cu 20 ani am infiat un baiat care era fiul sotiei dintro alta casatorie in urma cu 10 ani mam despartit de mama baiatului iar cu el nu mai am nici o ... (vezi toată discuția)