Sotii , X si Y au un apartament proprietate, in cote de 1/2 fiecare.
X lasa lui Y, prin testament autentificat, cota ce o detine.
X moare iar Y dezbate succesiunea obtinand un certificat de mostenitor.
La dezbaterea succesiunii notarul a intrebat daca mai are parinti sau copii in viata iar raspunsul a fost negativ motivat de faptul ca nu mai aveau parinti in viata iar unicul copil decedase inaintea decesului lui X.
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor, Y vinde unui tert cu uzufruct, apartamentul .
X si Y au doi nepoti de la unicul copil care a decedat inaintea lor.
Nepotii au actionat in penal atat pe bunic cat si pe bunica , pe inselaciune si declaratii mincionoase, si au castigat prin instanta anularea certificatului de mostenitor.
Intrebare :
Ce sanse are sa ramana cu apartamentul, tertul, cumparator de buna credinta, care nu a cunoscut istoricul, si care l-a cumparat inainte de procesul intentat de nepotii vanzatorului si care in momentul de fata nu mai are, prin anularea certificatului de mostenitor , pe o cota de 1/2 ce a apartinut defunctului, sustinere juridica?
Tinand cont ca nepotii nu s-au indreptat si asupra lui cu o actiune, care ar fi procedura prin care acesta sa ramana proprietar cu drepturi depline si asupra cotei in cauza?
Mai au nepotii posibilitatea dezbaterii succesiunii dupa trecerea unui timp destul de lung de la data cand puteau solicita mostenirea ?
Mai sunt in termen?
Ce poate face tertul , comparator de buna credinta ?
:(
In principiu tertul ramane cu apartamentul, iar Y trebuie sa ii despagubeasca pe nepoti cu cota ce le revine.
Tertul trebuie sa isi ia avocat si sa apere intr-un eventual proces indreptat impotriva sa.
Multumesc!
Fac mentiunea ca in cartea funciara s-a notat anularea certificatului de mostenitor. Nepotii nu au initiat nicio actiune in dezbaterea succesiunii si obtinerea unui alt certificat de mostenitor.
Mai sunt ei in termen sa solicite acest lucru ?