avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Diurne acordate soferilor de tir
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Diurne acordate soferilor de tir

Buna ziua,
Firma de transport acorda diurna soferilor in valoare de 30 lei/zi (diurna interna) si 60 euro/zi diurna externa.
Totul mi s-a parut in regula pana cand pe net a aparut urmatoarea speta:
Se poate acorda diurna soferilor ?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa vedem ce prevede legislatia in vigoare despre acest subiect.
Codul muncii
Art. 43. Delegarea
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. Durata delegarii
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Delegarea presupune astfel modificarea locului in care se desfasoara munca, celelalte elemente ale contractului de munca ramanand nemodificate.
Asadar, Codul muncii nu exclude explicit dreptul soferilor de a primi indemnizatia de delegare insa mentioneaza asa cum am aratat mai sus ca trebuie sa se produca o modificare temporara a locului muncii.
Insa in cazul soferilor contractul de munca prevede ca acestia nu isi desfasoara activitatea numai la sediul fix ci si pe teren, ca o exercitare obisnuita a activitatii curente.
Astfel, pentru aceasta categorie de angajati se poate concluziona ca plecarea pe un anumit traseu nu este o delegare ci doar o desfasurare normal a activitatii lor, asa cum prevede CIM.
Prin urmare, nefiind respectate prevederile art. 43 din Codul muncii, acestia nu pot beneficia de diurna deductibila.
Angajatorii daca doresc pot insa sa le acorde soferilor anumite indemnizatii numai ca acestea vor fi considerate avantaj in natura si impozitate la fel ca si salariile (impozit si contributii sociale obligatorii).
Avand in vedere speta de mai sus, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste legalitatea acordarii diurnei precum si cu o solutie ca aceste diurne sa nu poata fi considerate venituri salariale.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: loricazacu , utilizator 13:29, 1 Aprilie 2016
Buna ziua,
In cazul transportului international:
Conf art 7^1 din Lg 344/2006 "Personalului angajatorilor stabiliţi pe teritoriul României, care efectuează operaţiuni de transport internaţional, fiind trimis să lucreze pentru o perioadă de timp limitată pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene şi care nu se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (2), i se aplică prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi beneficiază de drepturile prevăzute la art. 44 alin. (2) din acelaşi act normativ."
Conf art 44 alin 2 din Codul Muncii "Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil."
Din cate am inteles din Legea 344/2006 acordarea diurnelor externe este perfect legala.
Nu vad precizat nimic de acordarea diurnelor interne. In acest caz, diurnele interne acordate soferilor trebuie impozitate cu contributii sociale?
Va multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2016
loricazacu, utilizator
Nu se impoziteaza diurna daca este acordata in limita a cel mult 42.5 lei/zi.
In ceea ce priveste speta respectiva mentionata de dvs, in cadrul verificarilor efectuate, insp ANAF au considerat ca respectiva diurna ar reprezenta in fapt o indemnizatie acordata in baza clauzei de mobilitate, indemnizatie care constituie venit salarial. In aceasta situatie nu se acorda diurna, intrucat angajatul nu are un loc de munca fix, iar angajatorul a incercat in acest fel sa se sustraga de la plata asig sociale.
Bineinteles ca exista solutie legala si in aceasta spetaB-)
Pentru a fi in perfecta legalitate si a nu exista riscul ca organele de control sa imi reconsidere diurnele externe ca fiind venituri salariale, m-am gandit ca in contractul de munca al soferilor, la rubrica "Locul de munca" sa se stipuleze ca acestia vor cursa numai in interiorul Romaniei, beneficiind de o clauza de mobilitate in procent de 10% din salariul de incadrare. Datorita acestui fapt, in momentul in care efectueaza curse externe voi considera ca acestia isi modifica locul de munca, adica vor fi salariati delegati, ceea ce imi va permite acordarea de diurne externe in valoare de 60 euro/zi.
Avand in vedere prevederile art 7 indice 1 din Legea 344/2006 actualizata coroborat cu art 43 din Legea 53/2003-Codul muncii va rog sa imi spuneti daca solutia la care m-am gandit este legala si daca imi anuleaza riscurile ca aceste diurne sa fie reconsiderate venituri salariale.
De asemenea, am rugamintea sa imi oferiti si dvs. o solutie.
Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agentiile de munca temporara pot acorda diurna , indemnizatie detasare? CraciunVasile CraciunVasile Vă rog să-mi spuneți dacă un muncitor angajat de o agenție de muncă temporară și detașat într-o țară din Uniunea europeană are dreptul să ... (vezi toată discuția)
Diurna popanaid popanaid Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, in cazul in care un angajat este trimis intr-o delegatie care incepe joia si se termina martea, primeste diurna si pentru ... (vezi toată discuția)
Bbaza legala acordare diurna sc gerom trans sa sc gerom trans sa Buna ziua, Trebuie sa fac act aditional la CIM cu privire la acordarea diurnei interne si externe pentru anumiti salariati si nu sunt sigura care este baza ... (vezi toată discuția)