avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RECUPERARE RESTANTE DE LA PROPRIETAR CU PROBLEME PENALE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RECUPERARE RESTANTE DE LA PROPRIETAR CU PROBLEME PENALE

Buna seara. Revin cu problema Asociatiei noastre cu privire la acest proprietar de la care avem de recuperat aprox. 30.000 lei. Cele 2 apartamente au fost scoase la licitatie in anul 2014 de catre un executor judecatoresc ce reprezinta o banca la care respectivul proprietar are un imprumut cu o valoare ce depaseste cu mult valoarea celor 2 apartamente. Executarea silita a fost contestata de DIICOT care a pus sechestru pe apartamente, existand un proces penal ce vizeaza proprietarul (in derulare). In urma cu cateva zile s-a terminat procesul de contestare (fond+apel) in favoarea executorului judecatoresc, prin urmare acesta poate scoate la licitatie apartamentele.
Asociatia de Proprietari pe care o reprezint are hotarare judecatoreasca definitiva pentru recuperarea sumei de 30.000 lei. De asemenea am inscris si privilegiu imobiliar. Precizez insa ca am vazut in cartea funciara ca mai exista o firma care are mentionata o suma de recuperat (in afara de banca si DIICOT).
Am luat legatura cu executorul si acesta a spus ca avem sanse sa ne recuperam o parte din suma.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturile Dvs. cu privire la ce trebuie facut pentru a fi siguri ca putem recupera ceva din aceasta restanta enorma, mai ales ca suma pentru care banca a obtinut executarea silita este imposibil sa fie recuperata integral.
Mai precis ma intereseaza daca executorul este obligat ca in momentul scoaterii la licitatie sa mentioneze datoria de 30.000 lei.
De asemenea ii rog pe cei care au ceva experienta intr-o speta asemenatoare sa-mi spuna cum decurge aceasta procedura de executare silita si in ce mod ne vom recupera banii.
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:01, 1 Aprilie 2016
Executorul judecatoresc a comunicat un raspuns fara a putea sa va ofere o garantie concreta ca veti recupera cota parte debit acumulat
Executorul judecatoresc nu poate sa va garanteze suma cu care in fr fi adjudecate cele 2 apartamente
In conditiile in care creditorul banca care are prioritate are de recuperat suma mai mare decat valoarea bunurilor imobile,regula este ca se indestuleaza creditorul banca si daca mai raman sume acestea vor fi alocate eventualilor creditori conditionat de ordinea de introducere a pretentiilor
Daca la ocpi este notata somatia dv,executorul judecatoresc are obligatia sa consemneze in evidente existenta tuturor somatiilor
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
ynocentta, utilizator
Nu avem nici o posibilitate sa obligam executorul ca apartamentele sa fie scoase la licitatie cu sarcini (cei 30.000 lei) ?
gabivoch a scris:
Am luat legatura cu executorul si acesta a spus ca avem sanse sa ne recuperam o parte din suma.

Aveti acest raspuns de la executor si este un raspuns corect. Discutati cu executorul, introduceti cererea insotita de actele ce le detineti si solicitati sa participati la repartizarea sumelor incasate dupa adjudecare.
Ar mai fi si posibilitatea de a contesta in instanta executarea silita daca executorul nu v-ar accepta demersul anterior. Dar cum dumneavoastra ne spuneti ca executorul a spus ca ati putea recupera o parte din bani, mergeti pe aceasta varianta cu fapte, acte si nu cu vorbe.

Nu puteti obliga executorul la ceea ce vreti dumneavoastra. Aveti in vedere ca acelasi lucru poate l-ar dori si banca si alti creditori. Poate cea mai buna solutie este sa se repartizeze suma incasata din vanzare tuturor creditorilor, proportional cu datoria proprietarului catre fiecare. Si apoi apartamentul se vinde, se adjudeca lipsit de sarcini. Nu ar fi logic ca eu sa licitez, sa cumpar un apartament cu 70.000 euro si dupa acea sa mai am de plata inca pe atat la banca, asociatie si alti creditori.

Dar fiecare din creditorii ce nu-si pot recupera intreaga suma, va putea sa-l urmaresca pe debitor separat si sa-si recupereze banii din alte proprietati ale acestuia, din veniturile acestuia ....




gabivoch a scris:

Nu avem nici o posibilitate sa obligam executorul ca apartamentele sa fie scoase la licitatie cu sarcini (cei 30.000 lei) ?


Sunt aspecte distincte si limite de competenta in sarcina executorului judecatoresc
Dv ca si asociatie de proprietari aveti dreptul in temeiul disp art 51 din L nr 230/2007 sa instituiti privilegiul imobiliar la ocpi
Executorul judecatoresc va solicita relatii la ocpi,va consemna in dosarul de executare silita ca asupra bunului imobil exista sarcina in favoarea asociatieid e proprietari
Dar,bunul imobil este executat silit de catre o banca ,de catre DIICOT,de catre o firma
Creditorii toti au interesul sa recupereze debitele,dar nimeni nu poate garanta ca pretul de adjudecare indestuleaza banca,DIICOT,astfel incat sa mai ramane sume care sa fie repartizate catre firma,asociatie de proprietari
Executorul judecatoresc are competenta sa desfasoare acte si actiuni pentru executarea silita ,nu poate interveni asupra pretului de adjudecare,care de multe ori este mai mic decat pretul initial evaluat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii Gaellycus Gaellycus O bancă, poate vinde un apartament ipotecat fară acordul asociaţiei de locatari?Debitorul la bancă are o datorie de 6.000 lei .Apartamentul a fost vÎndut ... (vezi toată discuția)
Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile de intretinere? gabi_69 gabi_69 Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc cu 10 apartamente pe scara (3 si 4 camere). Apartamentul de pe acelasi palier cu mine (etaj 2) ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la un apartament care se afla in executare juecatoreasca florip florip un locatar al asociatiei de prioprietari (pers.juridica) garanteaza (gireaza) cu apartamentul, un credit bancar pentru a alta persoana fizica in favoarea ... (vezi toată discuția)