avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj

Buna ziua!

Eram somer in plata la Galati, cand pe 7 august 2015 m-am angajat in Brasov, la inceput pe perioada determinata de 3 luni iar pe 1 Noiembrie, contractul mi-a fost modificat prin act aditional pe perioada nedeterminata! Cei de la AJOFM imi spun ca nu pot beneficia de prema de mobilitate de incadrare (mi-am schimbat si domiciliul legal, cu carte de identitate), deoarece am fost la inceput incadrat pe perioada determinata!

Intrebarea este; mai pot in vreun fel beneficia de aceasta prema?

P.S. Legea e cam ciudata, inteleg ca nu poti benefica de aceasta prema daca muncesti 3 luni si apoi devii iar somer, dar daca totusi acum sunt pe perioada nedeterminata, nu vad nici o logica si nici o diferenta intre unul care munceste 12 luni cu contract pe perioada nedeterminata si unul care munceste 3 luni pe perioada determinata si apoi fara nici o zi de pauza, sa munceasca in continuare pe perioada nedeterminata!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gekadox , utilizator 12:50, 1 Aprilie 2016
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:

a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

Art. 75^1
...
(4) Nu beneficiaza de primele de mobilitate:
...
c) persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a);
...

2. Dvs. va aflati exact in situatia aratata de textele de lege de mai sus:
- ati fost incadrat initial pe perioada determinata si s-a suspendat plata indemnizatiei de somaj;
- apoi s-a schimbat durata contractului individual de munca (CIM) in perioada nedeterminata si a incetat plata indemnizatiei de somaj.
- ca urmare nu puteti beneficia de prima de mobilitate.
Nu e nici logic, nici corect, nici normal! Dar asa sunt majoritatea legilor in Romania, deci nu ma mir!
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de mobilitate somaj JURJEAANDREEA JURJEAANDREEA Imi puteti spune, va rog, daca se mai poate aplica pentru prima de mobilitate in cazul in care contractul de munca este pe o perioada determinata de 3 luni si ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare tbia tbia Am nevoie de o informatie. In luna mai 2014 m-am angajat intr-o localitate la o distanta de 80 de km de cea de domiciliu, initial contractul individual de ... (vezi toată discuția)
Somaj Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatie pot primi cei 30% din indemnizatia de somaj , in cazul in care, dupa o luna de la inregistrarea la AJOFM, ca ... (vezi toată discuția)