Am o cunostinta care, datorita problemelor financiare , este dispusa sa imi cedeze apartamentul pe care il detine , contra unei sume lunare de 2500 RON , pana la momentul decesului acestuia.
Mentionez ca persoana respectiva are 88 de ani si are rude in viata ( nepoti care ar putea deschide succesiune ).
Va rog sa imi spuneti daca exista vreo solutie legala in acest sens .
Eu i-am propus ca alternativa sa ii dau 15000 EUR si sa facem contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager( si sa am grija de el ) .
Va rog sa imi spuneti daca pot intampina vreo problema tinand cont de varsta persoanei precum si de faptul ca apartamentul valoreaza aproximativ 45000 EUR.
Va sugerez un contract de vanzare-cumparare pur si simplu fara uzufruct viager ptr. a evita actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive ce poate fi introdusa de mostenitorii rezervatari(ascendentii/descendentii si urmasii acestora/sotul supravietuitor), un pret mai mci decata pretul pietii risca sa duca la anularea contractului ptr.pret neserios.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Inteleg ca se poate incheia acest contract de vanzare-cumparare , insa eventualii mostenitori pot ataca actul pe baza faptului ca pretul nu a fost corect ?
Ar fi o varianta mai buna un contract de donatie cu acea clauza de uzufruct( sau intervine acel risc de care ati spus mai sus ) ?
Sa va vanda cu uzufruct, rezervarea dreptului de uzufruct justifica si pretul mai mic fata de piata.
Una e un pret mai mic si alta pretul neserios.
Varianta dvs e buna.
aia cu pretul in rate e buna si aia, insa trebuie fixat un pret si mostenitorii vor incasa restul ratelor.
Mai puteti semna si un contract de intretinere , asta daca va angajati sa il intretineti.
Va multumesc.
As dori sa va intreb daca totusi varsta vanzatorului poate reprezenta o problema (88 de ani ) .
Ar fi mai sigur sa mergem la un medic si sa facem si o expertiza din care sa rezulte daca este sau nu in deplinatatea facultatilor mintale ?