avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solutie cumparare apartament la un pret mai mic decat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solutie cumparare apartament la un pret mai mic decat pe piata

Buna ziua ,

Am o cunostinta care, datorita problemelor financiare , este dispusa sa imi cedeze apartamentul pe care il detine , contra unei sume lunare de 2500 RON , pana la momentul decesului acestuia.
Mentionez ca persoana respectiva are 88 de ani si are rude in viata ( nepoti care ar putea deschide succesiune ).
Va rog sa imi spuneti daca exista vreo solutie legala in acest sens .

Eu i-am propus ca alternativa sa ii dau 15000 EUR si sa facem contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager( si sa am grija de el ) .
Va rog sa imi spuneti daca pot intampina vreo problema tinand cont de varsta persoanei precum si de faptul ca apartamentul valoreaza aproximativ 45000 EUR.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mariusionutvoinea , utilizator 10:44, 31 Martie 2016
Va sugerez un contract de vanzare-cumparare pur si simplu fara uzufruct viager ptr. a evita actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive ce poate fi introdusa de mostenitorii rezervatari(ascendentii/descendentii si urmasii acestora/sotul supravietuitor), un pret mai mci decata pretul pietii risca sa duca la anularea contractului ptr.pret neserios.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Inteleg ca se poate incheia acest contract de vanzare-cumparare , insa eventualii mostenitori pot ataca actul pe baza faptului ca pretul nu a fost corect ?
Ar fi o varianta mai buna un contract de donatie cu acea clauza de uzufruct( sau intervine acel risc de care ati spus mai sus ) ?

Varsta de 88 ani poate fi o problema ?

Multumesc anticipat
Sa va vanda cu uzufruct, rezervarea dreptului de uzufruct justifica si pretul mai mic fata de piata.
Una e un pret mai mic si alta pretul neserios.
Varianta dvs e buna.

aia cu pretul in rate e buna si aia, insa trebuie fixat un pret si mostenitorii vor incasa restul ratelor.
Mai puteti semna si un contract de intretinere , asta daca va angajati sa il intretineti.
Va multumesc.
As dori sa va intreb daca totusi varsta vanzatorului poate reprezenta o problema (88 de ani ) .
Ar fi mai sigur sa mergem la un medic si sa facem si o expertiza din care sa rezulte daca este sau nu in deplinatatea facultatilor mintale ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca in instanta un contract de vanzare-cumparare? adysava83 adysava83 Tatal meu la varsta de 85 de ani a incheiat un contract de vanzare -cumparare cu fratele meu prin care ii vindea casa in care locuia. Tatal meu a murit la 88 ... (vezi toată discuția)
Testament sau vanzare cu clauza de renta viajera? ioanacnc ioanacnc Buna ziua! Am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Ce tip de act trebue sa inchei, la notariat, cu mama mea, pentru a mosteni apartamentul la care ea este ... (vezi toată discuția)
Este contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere o soluție neatacabilă de către moștenitori? Andra0012 Andra0012 Bună seara, Nu știu exact dacă așa se numește însă situația stă în felul următor: unchiul meu vrea să-mi ofere apartamentul său cu contract de ... (vezi toată discuția)