avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere o soluție neatacabilă de către moștenitori?

Bună seara,

Nu știu exact dacă așa se numește însă situația stă în felul următor: unchiul meu vrea să-mi ofere apartamentul său cu contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere. Este vorba de acel tip de contract în care aș intra în drepturi după decesul său, fără a-l plăti. Am înțeles că nu este contract de donație.
Problema mea este că există un moștenitor direct care după decesul său ar putea încerca să atace acest contract. În ce măsură ar și reuși?
Știu că va fi un proces lung și dificil însă mă gândesc că atât timp cât mi-aș îndeplini obligațiile contractuale, nu prea ar avea cu ce să atace...

Mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:40, 26 Februarie 2018
exact, daca va respectati obligatiile , nu va ataca cu succes contractul.
Depinde de gradul de rudenie al celeilalte persoane, depinde de masa succesorala rămasă dupa deces.

Exista distinctie intre uzufructul viager si întreținere.

In oricare din variante deveniti proprietar de drept de la data semnării contractului si nu ulterior, la data decesului.

In orice caz, atata timp cat va îndepliniți obligatiile contractuale si păstrați si dovezi nu ar trebui sa aveti probleme.

Aveti grija si la vârsta si eventualele afecțiuni ale celui ce dispune de bunul sau, existand variante de securizare suplimentara a tranzacției.
Mulțumesc pentru răspus!

Este fiică cealaltă persoană... Deci este moștenitor direct....

Momentan proprietarul are 60 de ani și este în toate facultățile mintale. Nu știu dacă și-ar avea rostul dovezile cu privire la sănătatea sa mintală. Mai ales în condițiile în care eu sunt psiholog. N-aș vrea să pară că am încercat să mușamalizez ceva...
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Andra0012, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu il platiti de ce doriti vanzare- cumparare?
Vorbim de prestatii diferite: plata pretului versus prestarea ingrijirii, lucruri care nu se amesteca.
Mai pe romaneste: Ori faceti vanzare, ii dati bani si deveniti proprietar, ori incheiati un contract de intretinere, il ingrijiti pentru restul vietii, urmand sa intrati in proprietate la deces.
El a venit cu propunerea de a-l face de vanzare-cumparare tocmai pentru a nu fi atacat. Sa inteleg ca nu se poate, nu?

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare gianys75 gianys75 as dori sa stiu si eu care act de vanzare-cumpare este greu de atacat in instanta...pentru ca am inteles ca sunt de mai multe feluri (vezi toată discuția)
Intrebare elenabr elenabr Buna ziua. Suntem o familie de tineri casatoriti si am dori sa obtinem un raspuns concret la o problema care ne macina. Practic, nu stim ce sa facem. Ni s-a ... (vezi toată discuția)