avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reprezentare succesorală după vechiul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reprezentare succesorală după vechiul cod civil

Bună ziua.

M-am lovit de următoarea speță legată de reprezentarea succesorală și vreau să vă cer părerea și vouă.Toate evenimentele din speță se întâmplă pe vechiul cod civil (deci până în 2011).

- Soții A și B au împreună 4 copii (C1, C2, C3, C4).
- Soțul B moare, se face succesiunea după moartea lui, averea revine soției supraviețuitoare și copiilor.
- Copilul C1 este căsătorit și are doi fii (N1 și N2), aceștia fiind deci nepoți ai soților A+B amintiți inițial.
- Moare copilul C1 și copilul său N1 renunță la moștenirea tatălui lui, deci averea se împarte între soția supraviețuitoare și celălat fiu (N2).
- Nepotul N1 are un fiu SN1, strănepot deci al soților A+B.
- Nepotul N1 divorțează, ulterior moare. Toată averea revine fiului SN1.
- Moare soția A. Succesori sunt: copiii C2, C3, C4 și copilul C1 prin reprezentare (adică moștenitorii acestuia).

Întrebarea este: dacă N1 a renunțat la moștenirea lui C1 la moartea acestuia, poate copilul său (SN1) să îl reprezinte pe C1 la moștenirea străbunicii?

Părerea mea este că nu, pentru că există în vechiul cod civil o prevedere expresă la art. 698:
”Eredele renuntator nu poate fi reprezentat niciodata. Daca renuntatorul este singur in gradul sau, sau daca toti coerezii sai renunta, copiii lor vin la succesiune in virtutea propriului lor drept, pentru parti egale.”
Cum renunțătorul nu era singur în gradul său (pentru că există fratele N2), copilul său nu îl poate reprezenta și nici nu poate veni direct la moștenire, în virtutea propriului lui drept.

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
Nikkal, utilizator
Cel mai recent răspuns: Nikkal , utilizator 18:17, 10 Aprilie 2016
Desi Sn1 are vocatie generala si ar fi venit la mostenire in nume propriu in anumite conditii (care insa nu sunt indeplinite), nu are vocatie concreta intrucat este inlaturat de N2 (care vine la mostenire prin reprezentarea lui C1) si C2, C3, C4 care vin in nume propriu, la mostenirea lui de cuius, zis bunicul. Asa este, eredele renuntator nu poate fi reprezentat.

A dat cineva alta solutie?
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2016
trandafir2, moderator
Mulțumesc pentru răspuns, așa am zis și eu.

Notarul din localitatea unde s-a făcut succesiunea după A a trecut în actul de moștenire și pe SN1 și ne-a spus că SN1 a venit la moștenirea străbunicii A în nume propriu, chiar dacă părintele său (N1) a renunțat la moștenirea bunicului său (C1). Pe noi nu ne afectează direct, pentru că moștenirea se face pe tulpini și partea lui C1 e împărțită acum între N2 și SN1 (după mine ar trebui să revină doar lui N2).

Mulțumesc încă o dată pentru răspuns.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2016
Nikkal, utilizator
Nikkal a scris:

... chiar dacă părintele său (N1) a renunțat la moștenirea bunicului său (C1).

părintele său (N1) a renunțat la moștenirea tatalui său (C1), nu a bunicului său (C1).



Nikkal a scris:

..., pentru că moștenirea se face pe tulpini și partea lui C1 e împărțită acum între N2 și SN1 (după mine ar trebui să revină doar lui N2).

Normal ca ar trebui să revină doar lui N2, pentru ca asa cum s-a procedat se trece peste vointa lui N1 renuntatorul, care este treaba lui de ce-a renuntat la mostenirea dupa C1, dar a fost vointa lui, pe care notarul n-a respectat-o.
Scuze, C1 era bunic față de SN1, în această idee am scris, dar e adevărat că se înțelege altceva.

Corect e cum ai scris tu, N1 a renunțat la moștenirea părintelui său C1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copii casatorii diferite Sekler Sekler Mama din prima casatorie are doi copii C1 si C2. Divorteaza si se recasatoreste rezultand alti doi copii C3 si C4. In timpul celei de a doua casatorii sotii ... (vezi toată discuția)
Speta succesiuni alinzi alinzi Cei trei copii a lui M.I. au incercat sa-l omoare pe acesta in anul 1995. In cursul procesului penal C1 a decedat , C2 si C3 fiind condamnati la cate 10 ani de ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor fara unul din mostenitori madina71 madina71 As avea urmatoarea speta, cam incurcata zic eu: 1. In 1986, dupa moartea bunicului, bunica mea si 6 din cei 10 copii ai sai renunta doar la casa si terenul ... (vezi toată discuția)