avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cod de conduita - functionari publici in primarii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cod de conduita - functionari publici in primarii

Buna seara,

Am fost la primaria de care apartin sa cer anumite informatii. Aceste informatii implica activitatea fara autorizatie desfasurata in imediata apropiere a locuintei mele de catre un vecin, plus ca nu respecta nici distanta legala fata de gardul locuintei mele etc. ... Mi s-a confirmat ca Nu i-au eliberat autorizatie de functionare dar in acelasi timp m-au lasat sa inteleg cum ca ar fi in regula si eventual sa cad la mica intelegere cu el, ca la ei distanta e de 1.90 m lasand a se intelege ca indiferent de natura constructiei sau activitatii, 1.90 m "e la ei" :O; si in ultima faza ca nu il (pe el, pe functionarul desemnat) intereseaza ce activitate desfasoara, nu-l cunoaste..." (pe vecin). Insa mi-a cerut numele vecinului, i l-am oferit, nu mi-a oferit sansa sa depun vre-o sesizare/reclamatie etc.... :) Trecand peste astea cat si peste tonul si atitudinea folosite, in decursul aceleiasi zile, ma trezesc si cu vecinul la poarta cerandu-mi socoteala cum ca l-as fi reclamat, informat bineinteles de catre respectivul functionar care "nu-l cunostea". Asadar, intrebarea mea vine de la sine: este etic ca intr-un astfel de context functionarul sa divulge tertei parti/persoanei in cauza, demersul meu ?(fie el si pur informativ, pt. ca repet, nu l-am reclamat).
Insa, daca ma voi decide sa fac si reclamatie vecinului, iar respectivul functionar mi-ar refuza demersul sau ar incerca sa-l "evite" si ar proceda la fel informand persoana in cauza, catre cine as putea face o sesizare si cu privire la conduita acestuia, catre primar sau ma pot indrepta direct catre vreo autoritate in domeniu?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2016
pisoiud, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 8 Aprilie 2016
Din Codul de conduita a functionarilor publici (Legea 7/2004):
1. In exercitarea functiei publice, functionarii publici au obligatia de a avea un comportament profesionist, precum si de a asigura, in conditiile legii, transparenta administrativa, pentru a castiga si mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si institutiilor publice.

2. Functionarilor publici le este interzis sa dezvaluie informatiile la care au acces in exercitarea functiei publice, daca aceasta dezvaluire este de natura sa atraga avantaje necuvenite ori sa prejudicieze imaginea sau drepturile institutiei sau ale unor functionari publici, precum si ale persoanelor fizice sau juridice.

3. Agentia Nationala a Functionarilor Publici poate fi sesizata de orice persoana cu privire la incalcarea prevederilor Codului de conduita de catre un functionar public.

4. Incalcarea dispozitiilor Codului de conduita atrage raspunderea disciplinara a functionarilor publici, in conditiile legii.
Nu va suparati dar sesizarile e bine sa fie facute in scris, vorba proverbului ,,Verba volant, scripta manent,, mai pe romaneste „vorbele zboară, scrisul rămâne”.
pisoiud a scris:

.....
Insa, daca ma voi decide sa fac si reclamatie vecinului, iar respectivul functionar mi-ar refuza demersul sau ar incerca sa-l "evite" si ar proceda la fel informand persoana in cauza, catre cine as putea face o sesizare si cu privire la conduita acestuia, catre primar sau ma pot indrepta direct catre vreo autoritate in domeniu?

Va multumesc.

Agentia Nationala a Functionarilor Publici poate fi sesizata de orice persoana cu privire la incalcarea prevederilor Codului de conduita de catre un functionar public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac Kollo katalin Kollo katalin Ce pot sa fac am depus o sesizare la itm ca avem contract la 6 ore si noi suntem obligati sa lucram 8 sau 16 ore itm sa dusz an control si ia spus ... (vezi toată discuția)
Functionari din anumite institutii refuza sa imi arate sesizarile nefondate facute impotriva mea. ce pot face? dan140570 dan140570 As vrea sa stiu parerea dvs cit este de legal sa fii chemat pentru sesizari aiurea facute de persoane care vor numai sa denigreze si sa nu ti se arate ... (vezi toată discuția)
Campanie electorala miruna1popescu miruna1popescu Buna ziua.As dori sa stiu daca, functionar public fiind in administratie publica locala,am voie sa partici in zilele de sambata si duminica la un mars ... (vezi toată discuția)