avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) in 2016

Buna ziua,

Am si eu urmatoare situatie: sun insarcinata in 2 luni, de curand m-am angajat, cu contract determinat pe o perioada de 6 luni, din luna Februarie 2016, mentionez ca inainte de luna Februarie timp de doi ani de zile, adica din 2014 pana in 2016 februarie nu am lucrat. Stiu ca trebuie minimum 12 luni pt a primi indemnizatie. Sotul meu lucreaza ca si persoana fizica autorizata in Anglia de un an de zile. Exista vreo posibilitate sa se cumuleze cele 6 luni de zile ale mele ce le voi lucra pana inaintea nasterii cu 6 luni de zile ale lui din Anglia? El si-a platit contributiile la stat acolo, in Anglia. As aprecia din suflet daca mi-ati putea raspunde, deoarece sunt nelamurita:(

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:45, 4 Aprilie 2016
In aceasta situatie, sotul dvs poate beneficia de indemnizatie pentru CCC prin cumularea celor doua perioade - cea din Anglia cu cea din Romania.
Va multumesc. Imi puteti spune si ce acte i-ar trebuie sotului din Anglia? ca sa dovedeasca ca a platit acolo taxele?
Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

Art.6
...
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, după caz, următoarele:
....
g) copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste perioadele în care au fost realizate activităţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi veniturile aferente acestor activităţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplică şi persoanelor care au realizat activităţi salariale ori independente în statele care aplică prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplasează în cadrul Comunităţii, pentru situaţiile prevăzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.
...
Va multumesc din suflet. O zi frumoasa
Buna ziua, imi cer scuze ca va deranjez, insa am niste nelamuriri inca. Eu sunt persoana care a postat joi niste intrebari despre indemnizatie. Am nelamuriri cu privire la sotul meu, deoarece nu stiu sigur daca o sa primeasca. El lucreaza in Anglia ca si persoana fizica autorizata, la taxi, acum inn aprilie o sa isi plateasca contributiile fiscale catre statul englez pe anul trecut, 2015, asa e la ei acolo. Pe luna el are un venit de 1500 lire pe fiecare luna a anului 2015, declarati.
In mai anul acesta o sa vina acasa si o sa se angajeze cu contract de munca in Romania pana in momentul nasterii copilului, noiembrie 2016, tocmai pentru a intra in legalitate si a primi el indemnizatia parentala, deoarece eu nu pot. O sa intre cu salariul minim pe economie, din mai pana in noiembrie, in acte, iar de aici se retrag contributiile catre stat, sanatate, etc.

Intrebarea mea era daca o sa i se cumuleze perioadele, pentru a primi indemnizatie, iar dvs ati raspuns ca in cazul in care o sa fie angajat in Romania pana in momentul nasterii copilului, o sa i se cumuleze cele 6 luni cat ar lucra in Romania cu restul din Anglia de pe anul 2015.

In acest caz, cum o sa i se calculeze indemnizatie lunara? se face o medie a veniturilor realizate, adica cei 1500 lire pe luna din Anglia si 1050 lei din Romania pe luna>? si apoi se da 85 % din aceasta medie? ca am auzit ca si plafonul de 3400 lei s-a scos.

Va rog din suflet daca puteti sa imi raspundeti, sa ma lamuresc si eu odata , primeste sau nu

Alte discuții în legătură

Ma calific la indemnizatie crestere copil in situatia in care in ultimele 12 luni am realizat venituri impozabile partial in romania, partial in uk CristinaTebe CristinaTebe Situatie: In ultimele 12 luni anterior datei estimate de nastere copil (Dec 2016), voi fi realizat venituri impozabile atat in Romania cat si Anglia, dupa cum ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului zizike zizike buna seara, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia mea; eu si sotia muncim in prezent in Anglia,sotia mea este insarcinata si urmeaza sa nasca in ... (vezi toată discuția)
Icc dmtrmaria dmtrmaria buna ziua! Momentan am o perioada de 11 luni lucrate pe actualul contract de munca in Anglia. de curand am aflat ca sunt insarcinata si vreau sa revin in ... (vezi toată discuția)