avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie imobil (etaj) in vila ipotecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie imobil (etaj) in vila ipotecata

Buna ziua,

Avem: un imobil in vila D+P+3etaje,
Proprietar: cabinet de medicina de familei (firma juridical - are CUI)
Vila este girata de persoana fizica care detine cabinetul de medicina de familie si care vrea sa vand un etaj din vila.
Exista ipoteca pe vila in favoarea bancii de unde s-a obtinut creditul pt constructie.
Proprietarul este in intarziere cu plata ratelor si practic doreste sa vanda un etaj ca sa nu fie executat.

Va rog spuneti-mi in calitate de potential comparator, cum sa procedez? Sunt riscuri cu aceasta achizitie? Banca am inteles ca este de acord sa ridice ipoteca pt vanzare etaj. Stiu ca trebuie facuta dislocare pt etajul respectiv, astfel incat sa se faca cadastru si intabulare si ulterior vanzare cumparare. Mai sunt si alte pericole ?

De ex mostenitorii care ar fi dupa actualul proprietar in ipoteza in care in timp vanzatorul decedeaza) sunt rau voitori, practic nu stiu cum se va proceda cu accesul meu in imobil din moment ce cumpar etajul nu si pamantul. Va rog un sfat. Este necesar sa cumpar cota parte din teren, sau ce clauze sa cer astfel incat sa fie OK?

Multumiri!

Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2016
Michaela2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:48, 10 Aprilie 2016
Exista mai multe solutii juridice la problema dvs., care nu este o situatie foarte simpla dar nici foarte complicata. Intr-adevar trebuie facut cadastru si intabulare pe etajul respectiv, si va trebuie acordul bancii pentru ridicare ipoteca pe suprafata respectiva (pe care inteleg ca-l aveti), mai departe vi se poate transmite constructia impreuna cu un drept de folosinta asupra terenului, sau cu un drept de proprietate asupra cotei de teren in folosinta comuna pentru ce tine de constructie, sau alte variante (pe care le puteti discuta la notar). Despre interventia unor potentiali mostenitori nu poate fi vorba atata vreme cat nu s-a deschis vreo mostenire si actul de vanzare este un act pur inter vivos, adica intre persoane in viata, nu vad probleme.
Cat priveste strict achizitia dvs., de la caz la caz, cu cat va delimitati mai bine suprafetele si drepturile de la inceput, cu atat va fi mai bine pentru dvs.
Riscuri? Exista, in sensul in care azi va cunoasteti vecinii, dar maine daca banca va executa restul de imobil va trebui sa convietuiti cu te miri cine si stim ca nimic nu este mai important la un atfel de imobil (la comun) decat niste vecini cu care sa va intelegeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trec casa pe numele parintilor? ContSters239798 ContSters239798 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot trece casa si terenul pe numele parintilor; terenul este cumparat prin act de vanzare cumparare, casa este construita ... (vezi toată discuția)
Cate cadastre se pot face la un imobil picassoo picassoo Cate cadastre pot sa fac la acelasi imobil? Si daca pe cadastru vechi este scris 64 mp si mai jos apare 96 mp (ca fiind cadastru nou). Pot cumpara acest ... (vezi toată discuția)
Apartament intr-un imobil aflat in litigiu bibicu11 bibicu11 Buna ziua acum trei luni am semnat un antecontract pentru achizitia unui apartament intr-un imobil aflat in constructie si se apropie termenul la care ar ... (vezi toată discuția)