Buna seara,
As dori sa intreb daca pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca sunt studenta in anul 3 la a 2a facultate (de acoea o si platesc, dar e forma de cursuri de zi, fara intreruperi), am la activ o alta facultate, un master si un doctorat, si voi sustine licenta dupa ce voi naste. Am inteles ca daca, dupa absolvire, depun cerere de intrare in somaj, as putea apoi sa fiu eligibila pt indemnizatia de crestere a copilului. Asa este? Exista o perioada in care tb depusa cererea de indemnizatie? Se mentin prevederile si in noul proiect de lege care ar fi sa intre in vigoare de la 1 iulie? Mentionez ca n-am realizat deloc venituri, ci doar sotul realizeaza venituri, dar el va continua sa munceasca. Va multumesc anticipat pentru raspuns!
1. Inteleg ca veti naste dupa ce veti absolvi facultatea.
2. - In aceasta situatie este bine ca imediat dupa absolvire (chiar daca nu ati dat licenta) sa va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Perioada de 60 de zile pana veti incepe sa primiti indemnizatie de somaj si perioada cat primiti indemnziatie de somaj sunt perioade eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
3. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
4. CCC si indemnizatia aferenta se acorda numai la cerere (v. pct. 3).
5. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC de la data solicitarii CCC trebuie sa depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
6. Legea de modificare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu aduce modificari si in situatia prezentat de dvs.