avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Litigiu de munca - Apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Litigiu de munca - Apel

Buna ziua!

Mi-am dat in judecata angajatorul pt. ca m-a concediat fara preaviz.
Am castigat in fond, prima instanta declarand desfacerea CIM ca ilegala si obligand angajatorul la repunerea mea in functia ocupata anterior.

Angajatorul a depus apel si cere rejudecarea, insinuand ca ar fi fost vorba de o desfacere a contractului de munca cu acordul partilor.
Din pacate exista in decizia de desfacere a CIM o formulare care s-ar putea interpreta intr-adevar astfel. (Desi nu a fost cazul si in prima instanta angajatorul nu a contestat vreodata ca desfacerea contractului ar fi fost unilaterala, venind din partea sa.)

Tare ma tem ca datorita acestei formulari voi pierde la apel.

Dupa cate am inteles, partea care depune apel nu poate ajunge dupa judecarea acesteia intr-o situatie mai nefavorabila decat ce i s-a adjudecat in prima instanta. (1)
Ar fi de folos sa depun la randul meu apel pt. a profita de acest principiu? (Exista unele puncte in care n-am primit dreptate de la prima instanta, le-as putea invoca pe acesta ca si cauza a apelului.)

Din pacate astazi este ulitma zi cand mai pot depune apel.

(1): "Art. 481. - Apelantului nu i se poate crea în propria cale de atac o situație mai rea decât aceea din hotărârea atacată, în afară de cazul în care el consimte expres la aceasta sau în cazurile anume prevăzute de lege",

Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
Radu Palu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 10:51, 10 Iunie 2016
Cu ce articol a incetat c.i.m.?
Articolul invocat de angajator pt. desfacerea CIM a fost art. 55 lit. C si art. 65 din legea 53/2003. Motivul invocat a fost desfiintarea locului de munca din motive financiare.

Marea problema este ca in desfacerea CIM apare formularea
Datele angajatorului (denumirea institutiei, adresa, etc)
si
Datele mele (nume, prenume, adresa)
DECID

dupa care urmeaza articolele de lege si motivul (vezi mai sus) in baza carora se decide desfacerea.

Eu, cand am semnat, am interpretat acel "DECID" ca pe un "eu decid", acel eu implicandu-l pe cel care a formulat decizia de desfacere, adica in sensul de "eu, susnumitul reprezentant al angajatorului".

In apel noul avocat pe care l-a angajat angajatorul invoca ca acel DECID ar dovedi decizia de comun acord si motiveaza ca ar fi un "decid" care gramatical corect se refera nu la o parte ci la ambele. Plus ca prin semnatura mea am acceptat desfacerea de comun acord. (Eu am semnat pt. primire, insa intr-adevar in partea de jos a deciziei de desfacere.)

Toate astea sigur le voi trece in intampinarea la apel. (De ex. de ce este litera C daca ar fi fost, cum se insinueaza acum, o intelegere de comun acord, deci litera B.)
Ce ma preseaza acuma foarte tare, este daca ma ajuta cu ceva daca la randul meu depun si eu apel. (Astazi pina la ora 12.)
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
Radu Palu, utilizator
Art.65 C.mun. este temeiul legal al concedierii pentru desfiintarea postului si nu necesita acordul salariatului in aceasta privinta.
Exact pe asta se bazeaza si ei. Motiveaza ca eu semanand pe actul de desfacere a CIM, desi nu aveam aceasta obligatie (chiar, aveam sau nu?), desfacerea a devenit una de comun acord.

Semnarea deciziei de concediere de catre salariat, inseamna ca acesta a luat la cunostinta de aceasta si nu ca este de acord cu ea.

Alte discuții în legătură

Apel sentinta noa noa In cazul in care un salariat (reclamant) a atacat in instanta o decizie de desfacere cim iar aceasta prin sentinta a dispus respingerea reintegrarii pe postul ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim potarnichegalbena potarnichegalbena Buna ziua In cazul in care un angajat nu s a prezentat in la serviciu de 2 ori, fiind convocat la comisia de disciplina , daca el vine si isi depune cererea ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada nedeterminata - concediere ciprians ciprians Sunt angajat intr-o institutie bugetara (chipurile sfanta) pe PERIOADA NEDETRMINATA. De cateva minute am aflat ca s-a intrunit consiliul permanent al acestei ... (vezi toată discuția)