avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Atitudine in fata instantei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Atitudine in fata instantei

Subiectul pe care vreau sa vi-l supun dezbaterii este, poate, putin iesit din comun. Cu toate acestea as dori sa aflu parerea D-voastra in legatura cu acest lucru.
Sunt implicat, ca reclamant, intr-un proces de anulare a unei decizii de concediere. Evident ca mi-am angajat un avocat. Mentionez ca procesul se afla inainte de ultimul termen, pentru depunerea concluziilor scrise si pledoariile finale.
Cu putin timp in urma am sesizat ca in cadrul cercetarii disciplinare au fost trei sedinte de cercetare disciplinare. Eu am fost convocat doar la doua dintre acestea, dupa cum reiese dealtfel si din actele (convocarile) depuse la dosar de catre parata.
I-am mentionat acest lucru si avocatului, care, spre surprinderea mea mi-a spus ca asta nu conteaza, ca respectiva comisie de disciplina se poate intalni ori de cate ori doreste si ca important este ca m-a convocat de doua ori, nefiind necesar sa ma convoace la fiecare sedinta. Mai mult decat atat, avocatul mi-a spus ca oricum acum nu se mai poate face nimic, cererea de chemare in judecata necontinand si acest lucru. Prin urmare nu doreste sa mentioneze acest lucru in concluziile scrise si evident nici in pledoaria finala.
Din discutiile pe care le-am avut pe acest site cu D-voastra am inteles ca neconvocarea la toate sedintele de cercetare disciplinara poate duce la anularea sanctiunii disciplinare, astfel ca eu tin foarte mult la prezentarea acestui lucru catre instanta, atat in concluziile scrise, cat si in pledoaria finala. Ma lovesc insa de reticenta domnului avocat, care nu considera ca este necesar si benefic sa abordeze acest subiect.
Spuneti-mi , va rog, cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie si daca domnul avocat are dreptate.
As putea cumva interveni in fata instantei sa prezint eu acest lucru, in conditiile in care observ ca avocatul nu abordeaza acest subiect in pledoaria finala ?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
roberto27, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:00, 4 Aprilie 2016
Cred ca daca respectiva problema nu a fost sesizata in cererea initiala de chemare in judecata si nici in cadrul procedurii prealabile aceasta nu mai poate fi pusa in discutie, asta insemnand modificarea cererii de chemare in judecata, care in acest stadiu al procesului nu mai poate fi operata.
Deci cred ca avocatul are dreptate considerand inutila si tardiva respectiva abordare.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
HRcons, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Buna dimineata. Permiteti-mi sa va ajut cu un sfat.
Din ceea ce am citit in codul muncii, convocarea discplinara a salariatului este obligatorie pentru a se apara impotriva abaterilor disciplinare pentru care a fost concediat.
Angajatorul nu va poate concediat pentru niste asa zise abateri disciplinare fara sa fiti convocat in cadrul unei comisii de disciplina unde sa va aparati.
Comisia de disciplina nu se poate intalni si nu poate pune in discutie abatererile disciplinare ale salariatului cercetat fara sa il convoace pe acesta. Daca comisia de disciplina s-a intalnit ulterior pentru inca doua convocari si in cadrul acestor convocari s-au discutat abaterile disciplinare pentru care ati fost concediat, iar dumneavoastra nu ati fost convocat sa va expuneti apararile si motivatiile, atunci angajatorul a incalcat evident art. 251 din codul muncii privind cercetarea disciplinara prealabila concedierii, decizia de concediere fiind lovita de nulitate absoluta.
Daca ati fost concediat pentru abaterea disciplinara discutata la prima convocare si la care ati fost convocat unde sa va aparati, atunci s-a respectat partial procedura prevazuta in lege.
Decizia de concediere trebuie sa contina, in mod obligatoriu, toate elementele prevazute la art. 252 alin. (2) din codul muncii. Lipsa unuia dintre acestea atrage, fara drept de interpretare a instantei (exceptia nulitatii absolute a deciziei de concediere nu poate fi interpretata), nulitatea deciziei de concediere.

Nerespectarea de catre judecatori ale prevederilor art. 251 (daca salariatul a fost concediat pentru o abatere disciplinara pentru care nu a fost convocat) si ale art. 252 alin. (2) din codul muncii (daca din decizia de concediere lipseste unul din elementele prevazute de lege) ar trebui sa conduca la tragerea la raspundere pentru abatere disciplinara conform art. 99 lit. (t) si art. 99 indice 1 din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor pentru neaplicarea corecta a legii, vatamarea fiind cele prevazute de art. 80 din codul muncii.

Cu privire la nemultumirea fata de avocatul dumneavoastra.
Probabil ca concluziile le va depune avocatul dumneavoastra chiar la urmatorul termen in care va veti prezenta, sau probabil ca instanta va da o amanare de 7 zile pentru ca in acest timp sa se depuna concluzii.
Puteti discuta cu avocatul dumneavoastra cele expuse de mine mai sus, sau puteti chiar dumneavoastra sa depuneti personal concluzii la dosar (la registratura) chiar daca si avocatul dumneavoastra a depus la randu-i.
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2016
alexandrudavid1, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.251 Codul Muncii prevede sub sanctiunea nulitatii absolute,obligativitatea cercetarii disciplinare prealabile.Intr-adevar, nu conteaza ca nu v-a convocat la fiecare sedinta,daca in cererea introductiva de instana nu ati invocat aceste aspecte, nu le mai puteti invoca la concluziile finale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)
Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)
Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)