avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 126 zile pre/post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

126 zile pre/post natal

Buna ziua. Va rog sa mi spuneti daca cele 126 de zile pre/post natal se socotesc la vechime. Am dpn ul pe 19 iunie.
Sunt angajata de pe 7 octombrie 2015. Daca vin la munca pana la sf lunii mai,si mai ai cateva zile de concediu de odihna la inceputul lunii iunie,si dupa sa incep cele 126 de zile,as putea beneficia de indemnizatia de 2 ani?
As avea venituri pe exact ultimele 12 luni. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 1 Aprilie 2016
1. - Cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt stagii de cotizare la pensie si sanatate.
- Din indemnizatie se retine contributia pemntru pensie.

2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Daca veti naste in iunie 2016 cele 12 luni eligibile sunt iulie 2016 - iunie 2016.

4. Ce statut ati avut in fiecare luna din perioada iulie - septembrie 2015?
Concediu de maternitate se ia in considerare la stabilirea celor 12 luni eligibile pentru indemnizatia pentru CCC, potrivit art.2 alin.5 lin.c din OUG 111/2010.

OUG 111/2010
art.2
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
.....

OUG 158/2005 prevede :
Art. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
.....

Am luat somaj dar in italia pana in august 2015,si stiu ca nu se ia in considerare in romania.
Deci..nu am nici o sansa. m am gandit ca daca vin pana in iunie + 126 de zile pot face 12 luni vechime..
deduanca a scris:

Am luat somaj dar in italia pana in august 2015,si ....

Incercati sa intrebati la ANPIS, email : anps@prestatiisociale.ro , daca perioada de somaj din Italia este luata in considerare la stabilirea celor 12 luni necesare pentru indemnizatia CCC.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirarea cim cu 3 saptamani inaintea datei probabile a nasterii daria7 daria7 Buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cum ar trebui sa procedez mai este pana la momentul acela insa stau cu frica. lucrez cu contract determinat pe un an ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie 2016 rosflower rosflower Buna seara! o intrebare daca am inceput activitateala aceasta societate in iulie 2015 oricum am mai lucrat in ainte fara intrerupere vroiam sa intreb daca la ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal gabryella23 gabryella23 Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry: (vezi toată discuția)