Buna ziua,
Trebuie sa verificati in conditiile de asigurare ale asiguratorului, care a emis polita de asigurare, prevederile de la dauna totala, dar si ce reprezinta suma asigurata (val reala, val de nou, val evaluata, etc) si la ce suma ati incheiat asigurarea.
In functie de modul ales al valorii de asigurare (Ex.: SA= 100% sau subasigurare val asigurata < val reala), si stabilirea SA, se poate interpreta si valoarea de despagubire (daca cele 2/3 din valoare reprezinta dauna partiala, sau daca este proportie de despagubire - subasigurare).
De regula, ca principiu in asigurari, in caz de daună totală, cuantumul daunei reprezintă valoarea bunurilor, dar nu mai mult decât suma asigurată (la data producerii evenimentului asigurat), din care se scade, după caz, valoarea la aceaşi dată a resturilor ce se mai pot întrebuinţa sau valorifica.
Prin daună totală se înţelege pierderea sau distrugerea în întregime a bunurilor, sau în aşa mod încât refacerea prin reparare, înlocuire, recondiţionare sau restaurare a părţilor componente sau pieselor avariate nu mai este posibilă, sau costul acestora depăşeşte valoarea asigurată la data producerii evenimentului asigurat.
Deci, daca apartamentul nu se mai poate repara, este bine sa aveti un document ori de la primarie, ori de la un expert tehnic, din care sa rezulta ca refacerea apartamentului nu mai este posibila/ sigura. Se poate face un deviz de reparatii, iar in functie de valoare se poate cunoaste daca costul reconstructiei depaseste valoarea imobilului. de asemeni, depinde si ce se mai poate valorifica, daca este considerata dauna totala.
Mai, multe detalii ne puteti transmite in privat.
Problema este ca asiguratorul nu a recunoscut dauna totala, chiar daca celelalte apartamente care au ars au obtinut, sustinand ca suma care mi-a fost propusa reprezinta valoarea cu care se poate reconstrui apartamentul; darcei care au primit dauna totala nu vor sa reconstruiasca si vor demolarea lor. In cazul asta eu nu pot sa refac de unul singur tot podul si sa locuiesc singur .