avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozir PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozir PFA

Am un contract de colaborare cu Avon cu retinere a impozitului de 10 % la sursa.Pentru anul 2008 am avut facturi de incast de 1490 ron,iar impozitul retinut si virat de catre Avon a fost de 149 ron.Ca si cheltuieli deductibile pe anul 2008 am avut suma de 776 ron.CE diferenta de impozit trebuie sa platesc?Mi se iau in calcul si cei 149 ron deja opriti de Avon?
De la finante rezulta ca trebuie sa platesc inca 95 ron,iar la plati anticipate apare suma de 19 lei.Care este explicatia?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Theo_95 , utilizator 16:13, 10 August 2009
asa cum spuneti , contractul cu avon este o conventie civila , reglementata de art 78 cod fiscal.
Impunerea unui astfel de venit se face asa: Dvs optati cit sa va retina avon, adica 10% sau 16%.
Daca optati 16% - nu mai aveti nimic de platit.
Daca ati optat 10%, avon a virat 149 lei, iar dvs mai aveti de virat :89 lei dupa calculul meu , adica 1490 x 16% = 238;
238-149= 89 lei.
Nu se tine cont de cheltuieli deductibile sau de alta natura, e impozit pe venit si atit.

Am voie sa realizez cheltuieli ca PFA ,iar in declaratia 200 le-am trecut( 776).Cand mi-a venit decizia de impunere sunt impozitata la suma de 714 ron ,mai am de dat 114 ron impozit din care mi-au scazut 19 ron .Rest de plata impozit 95 ron .Eu nu mai inteleg nimic ! Va rog sa-mi spuneti daca este corect!
Va multumesc!
in primul mesaj nu ati precizat ca sinteti pfa . De aceea am considerat doar contractul de colaborare.
Imi cer scuze daca v-am indus cumva in eroare :(, dar raspunsul dat anterior a tinut cont, repet, de datele prezentate.

Sigur ca da, daca sinteti pfa, aveti dreptul la cheltuileli deductibile .
Dar acum nu inteleg eu de ce avon a platit impozit pentru dvs. In cazul unui contract intre un pfa si o firma, firma vireaza suma bruta si tot impozitul cade in sacina pfa, acesta declarind cum ati spus venitul prin declar . 200 , cheltuielile deductibilel , la fel , iar impozitul de 16% se aplica la Venit-cheltuieli., initial la estimat, apoi la realizat efectiv , scazindu-se din datorat cert impozitul platit anticipat, la estimare.

As dori sa stiu ce inseamna cei 19 ron (plati anticipate) si daca este corecta suma pe care o mai am de platit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 200 Theo_95 Theo_95 Sunt inregistrat ca PFA,activitate coordonator Avon.Pentru anul 2008 am depus declaratia 200 cu urmatoarele date -venit brut (pe facturi) 1490 -cheltuielei ... (vezi toată discuția)
Situatie pfa -impozit ioanatodi ioanatodi Buna seara, Am o intrebare legat de PFA - are un contract de comision (este coordonator AVON ) prin urmare AVON plateste 10 % impozit . La sf anului ... (vezi toată discuția)
Intrebari pfa guest31ro guest31ro Buna ziua, M-ar interesa si pe mine cateva detalii legat de PFA, sper sa ma poata ajuta cineva. As vrea sa stiu daca mai exista limita pentru cifra de ... (vezi toată discuția)