avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Lipsa trecerilor pentru pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Lipsa trecerilor pentru pietoni

Buna ziua! Vreau sa incep prin a-mi cere scuze pentru deranj.Sunt un cetatean al Romaniei si vreau sa respect legea macar atunci cand imi este "permis".Locuiesc intr-un sat al unei comune din jud Gorj,la intersectia dintre un drum judetean si drumul comunal.Aceasta intersectie contine o singura trecere pentru pietoni si atunci cand vrei sa te deplasezi in toate directiile,nu ai cum sa traversezi fara sa incalci legea...din acest motiv,multi cetateni au fost amendati.Ma astept sa urmez si eu,pentru ca sunt nevoit sa traversez.In trecut aceasta intersectie era semnalizata corespunzator,dar acum sunt sterse marcajele pietonale.Ce ma sfatuiti sa fac atunci cand o sa-mi vina si mie randul la amenda? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:23, 6 Aprilie 2016
Daca veti fi pus in situatia de a fi amendat pentru traversarea strazii pe un loc fara marcaj pietonal puneti in vedere agentului de politie prevederile art. 72 din OUG 195/2002 care la alin. (3) prevede:

(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

Daca agentul de politie nu va intelege si va va intocmi un proces verbal de contraventie acesta il puteti contesta in termen de 15 zile la Judecatoria la care este arondata localitatea respectiva.
ing. Ioan Ciobanu
Exista montate pe ambele sensuri de circulatie indicatoare "Trecere pietoni" sau indicatoare care presemnalizeaza trecerea pietonilor (cel cu un triunghi cu margini rosii care incadreaza o trecere de pietoni)?
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementarea trecerilor special amenajate fotachig fotachig buna ziua [EDITAT] intreabarea mea : unde am traversat eu mai era un pasaj pietonal ce trecea pe sub strada , este acesta considerat loc special amenajat ... (vezi toată discuția)
Interpretarea unui text din codul rutier lucien14 lucien14 Va salut si vin cu o rugaminte: ne trebuie un \"traducator autorizat\" care sa ne lamureasca putin in legatura cu traversarea pietonilor! Ce vrea sa spuna ... (vezi toată discuția)
Trecere strada colț intersecție ilarion_tgv ilarion_tgv Bună seara, În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie. În realitate ... (vezi toată discuția)