Va salut si vin cu o rugaminte: ne trebuie un "traducator autorizat" care sa ne lamureasca putin in legatura cu traversarea pietonilor!
Ce vrea sa spuna legiuitorul prin articolul asta?
"(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic."
sunt doua cazuri tratate diferit:?
1. Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator.
2. în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
Obligativitatea asigurarii apare cand pietonul nu traverseaza printr-un loc special amenajat si semnalizat corespunzator.
sau
Totul fiind scris intr-o fraza = obligativitatea asigurarii este deci la toate cazurile din acea fraza.
deci si la trecerea de pietoni (semnalizata) rezulta obligatia pietonului de a se asigura?
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dupa parerea mea sunt doua cazuri diferite- in primul pietonul traverseaza prin locuri semnalizate apoi
"..în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic."
Apare obligatia de a se asigura atunci cand e vb de a traversa pe la colt de intersectie, pt ca in lipsa semnalizarii ca atare ca trecere pt pietoni, pietonul are voie sa traverseze dar nu are prioritate de trecere si atunci trebuie/ e obligat sa se asigure (ca si soferul care are verde intermitent la dreapta, are voie sa vireze la dreapta, dar trebuie sa se asigure pt ca are de cedat trecerea.)
Niciodata n-o sa fie pietonul vinovat pt ca nu s-a asigurat la traversarea pe trecere sau la culoarea verde a semaforului care sa-i permita traversarea, vina va apartine soferului care a avut viteza prea mare in preajma unei treceri de pietoni si astfel n-a putut frana in timp util.
E de bun simt ca pietonul sa se asigure cand traverseaza, nu sa se arunce pe trecerea de pietoni ( exista in regulamentul de aplicare al oug 195/2002 si instructiuni pt traversare.. sa grabeasca pasul la traversare, sa nu se intoarca etc), e de bun simt de asemenea ca soferul sa opreasca la trecerea de pietoni, cand pietonul are clar intentia de a traversa. Daca e prea precaut la traversare, pietonul risca sa ramana... netraversat :)
De ce echivalati voi asigurarea cu pierderea prioritatii? Asigurarea se face si atunci cand ai prioritate ! Te asiguri ca trecerea se poate face in conditii de siguranta. Asigurarea este mama intelepciunii... :yes:
Vorbeam de obligativitatea de a te asigura prin prisma acelui articol din legislatia rutiera, nu cum te asiguri real ca pieton la traversare sau ca e bine s-o faci daca nu vrei sa risti sa sfarsesti pe trecere ca un sofer a fost neatent, beat, a avut viteza sau ca a avut probleme cu masina