avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Interpretarea unui text din Codul Rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Interpretarea unui text din Codul Rutier

Va salut si vin cu o rugaminte: ne trebuie un "traducator autorizat" care sa ne lamureasca putin in legatura cu traversarea pietonilor!


Ce vrea sa spuna legiuitorul prin articolul asta?

"(3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic."



sunt doua cazuri tratate diferit:?

1. Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator.
2. în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.
Obligativitatea asigurarii apare cand pietonul nu traverseaza printr-un loc special amenajat si semnalizat corespunzator.




sau



Totul fiind scris intr-o fraza = obligativitatea asigurarii este deci la toate cazurile din acea fraza.

deci si la trecerea de pietoni (semnalizata) rezulta obligatia pietonului de a se asigura?
Cel mai recent răspuns: OvidiuT25 , utilizator 11:34, 12 Aprilie 2012
Pot sa spun ca este penalizata atunci cand da masina peste tine, ca esti ciumpalac si nu te uiti inainte sa te arunci pe trecere ...
M-am referit ca nu este pedepsita in codul rutier neasigurarea ca pieton, luata ca activitate separata. Sunt penalizate urmarile neasigurarii sau traversarea "incorecta". Adica ori mort, ori ranit dar provocat pagube celuilalt. Pe unde nu ai prioritate la traversare chiar daca te-ai asigurat platesti urmarile unui accident (partea care iti revine tie), iar pe trecere nu esti penalizat chiar daca nu te asiguri. In majoritatea cazurilor pietonul iese destul de sifonat din accident si e bine sa se asigure cat de bine poate, cam tot timpul. Inclusiv cand circula pe trotuar, ca exista o moda... De ceva vreme se poarta "luatul pe capota de pe banca din fata portii"

E incurcatura mare cu impartitul "responsabilitatilor" la accidentele in care amandoi participantii la trafic au cate ceva din regulament incalcat. Adica pietonul traverseaza neregulamentar si soferul are si el ceva in neregula (defectiuni la masina, alcool la bord, etc). .

Legat de subiect, pare buna intrebarea, dar aproape fara rost. N-am auzit sa se puna in discutie vreodata faptul ca te-ai asigurat sau nu la o traversare. Ar fi interesant sa aflu ca un pieton primeste amenda la trecerea pe zebra (daca avea prioritate), pentru un accident, pe motiv ca nu s-a asigurat. Sau sa primeasca amenda cand trece pe verdele lui, pentru simplul fapt ca nu s-a asigurat, chiar daca pe drum nu circula nimic.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
OvidiuT25, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in contradictie cu organul de cercetare cu privire la 2 ... GEO GEO GEO GEO GEO GEO Sunt in contradictie cu organul de cercetare cu privire la 2 articole din codul rutier ( oug 195/2002) ; 1- \'\'ART 72 (3) Traversarea ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru trecera strazii ilegal alexandrinalexa alexandrinalexa Buna! Mi-ar putea spune cineva daca in cazul in care am trecut strada ilegal, si am primit amenda, ar avea vreun sens sa o contest? Trecerea de pietoni era la ... (vezi toată discuția)