avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna ziua!
Puteti sa-mi spuneti va rog daca luarea unui concediu fara plata cu durata de doua saptamani afecteaza in vreun fel concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia, avand in vedere ca el are loc in cele 12 luni aterioare nasterii copilului? Aceasta intrerupere in activitate poate sa impiedice acordarea indemnizatiei? sau ii afecteaza calculul in vreun fel?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 1 Iunie 2016
Un astfel de CFP nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Potrivit OUG 111/2010 , sunt admise si fractiunile de luna . Astfel :

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Multumesc!
As vrea sa va mai intreb daca indemnizatia de crestere a copilului e considerat venit impozabil in calculul urmatoarei indemnizatii? Asadar vorbim de 6 luni pe indemnizatie, 6 luni salariata iar apoi nasterea celui de-al doilea copil.
Va multumesc!
In calculul indemnizatiei pentru CCC2 intra si veniturile din indemnizatia pentru CCC1.

In acest caz, AJPIS va elibera adeverinta tip cu veniturile obtinute in perioada de CCC1.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 13
...
(3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).


Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie: Persoana care a beneficiat de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului a terminat acest concediu şi apoi şi-a reluat activitatea profesională, iar după o perioadă de câteva luni a născut un alt copil. În acest caz, cum se calculează cuantumul indemnizaţiei pentru următorul copil?

Solutie: Dacă persoana a terminat concediul de creştere a copilului anterior, apoi a desfăşurat activităţi profesionale şi după aceea a născut un alt copil, la stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana îndreptăţită, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010, aşa cum se prevede la art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010. Aşadar, în cazul prezentat se iau în considerare inclusiv veniturile reprezentând indemnizaţia pentru creşterea primului copil, precum şi veniturile aferente activităţii profesionale sau, după caz, cele aferente concediului de risc maternal sau concediului de maternitate, dacă persoana a beneficiat de aceste drepturi. Baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca suma totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12. În această situaţie există posibilitatea ca indemnizaţia pentru creşterea celui de-al doilea copil să fie mai mică decât indemnizaţia primită anterior, având în vedere, în acelaşi timp, şi opţiunea de concediu/indemnizaţie a părintelui. Aceste reguli se aplică chiar şi pentru o diferenţă de minimum o zi între finalizarea unui concediu şi naşterea copilului următor.
Redeschid subiectul pentru ca mai am o intrebare, daca aveti amabilitatea sa-mi raspundeti. As vrea sa stiu daca si concediul prenatal (medical) luat inainte de nasterea copilului se calculeaza in cadrul indemnizatiei?
Situatia mea este urmatoarea:
Voi naste in noiembrie si m-am intors la serviciu din primul concediu de crestere a copilului in martie.
Banuiesc ca pana la indeplinirea celor 12 luni anterioare nasterii copilului, vom lua in considerare lunile acoperite cu prima indemnizatie si se va face o media a venitului, sau cum? De aceea as vrea sa stiu daca imi va afecta indemnizatia iesirea mai devreme in concediu medical prenatal.
Multumesc!
@ ralucata

Indemnizatia primita pentru concediu prenatal intra in calculul indemnizatiei pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ela_sirbu23 ela_sirbu23 buna ziua sunt insarcinata in 30 de saptamani si deoarece nu mi se da prenatalul decat la 31 de saptamani rezulta o intrerupere de 7 zile in contractul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil loryka loryka Buna ziua, Din cate stiu la calculul indemnizatiei pt. cresterea copilului se ia in considerare media veniturilor pe ultimele 12 luni de la data nasterii ... (vezi toată discuția)
Zilele de concediu pre si postnatal laurika2u laurika2u Buna ziua ! Eu sunt angajata din data de 5 februarie 2013 iar acum sunt insarcinata si termenul de nastere este 4 Ianuarie. Daca se intampla sa nasc mai ... (vezi toată discuția)