Buna ziua!
Zilele trecute am fost la un executor judecatoresc pentru ca fostul meu sot nu trimite corect si nici nu a trimis corect pana acum pensia alimentara celor doi copii minori. I-am spus executorului ca unul din copii a stat in ultimele 6 luni la fostul sot, dar copiii imi sunt incredintati mie. M-a sfatuit sa il execut din urma chiar daca copilul a stat la el, pt ca legal este obligat sa trimita pensia si el nu a trimis-o de ani buni asa cum ar fi trebuit(sigur ca pe aceasta perioada de 6 luni nu a mai dat niciun ban si nici de copil nu s-a ocupat cum ar fi trebuit).
Ceea ce nu inteleg este faptul ca executorul mi-a spus ca va face dosar de executare silita doar pe ultimele 6 luni. Eu as dori sa dispuna poprirea pe salariu si de aici inainte, pt ca firma sa ii opreasca banii si sa-i vireze in contul meu. Dansul a spus ca nu se poate, ca trebuie sa-i facem la 5-6 luni executare silita in cazul in care el nu vireaza banii de buna voie. Este adevarat aceasta?
Si care este procedura de executare silita pe aceste 6 luni? Cine va face viramentul in contul meu(firma sau fostul sot)? Sincer, pe mine m-a cam ametit de cap si nu am inteles mare lucru.
Buna ziua!
Este firesc sa nu fie executate silit obligatii care nu au devenit scadente. Deci, da, e corect ca executorul sa urmareasca doar recuperarea sumelor care nu au fost platite si nu si pe cele viitoare.
Cu privire la a doua intrebare, executorul este cel care va va vira sumele, pe masura ce le va obtine de la tertul poprit (cel mai probabil, angajatorul)
Dar executorul nu poate cere societatii, prin instanta, poprire pe salariul lui pt ca societatea sa vireze de aici inainte pensia de intretinere si sa nu mai trebuiasca sa merg mereu la executor pt a-l executa silit din urma pt ca el nu-si indeplineste indatoririle?
Va multumesc pt raspuns!
Buna ziua!
Nu, nu se poate. Nu aveti cum sa executati silit o obligatie despre care inca nu aveti o dovada ca nu a fost executata.
Dar apreciez ca este in interesul persoanei in discutie sa isi achite corespunzator obligatiile ce ii revin, intrucat, daca se ajunge la executare silita, trebuie sa achite si cheltuielile de executare.
Avem prevederile art. 781 alin. (4) Se va putea popri şi creanţa cu termen ori sub condiţie. În acest caz, poprirea nu va putea fi executată decât după ajungerea la termen ori de la data îndeplinirii condiţiei.”
Ei bine, ce înseamnă asta? Se va pune poprire pentru obligațiile viitoare, iar acestea vor fi executate la scadență. Care este scadența? Data prevăzută în sentință ca data a efectuării plății obligației de plată, sau data plății salariului.
Buna ziua!
Cu scuzele de rigoare, da, recunosc ca mi-au scapat din vedere prevederile amintite de dumneavoastra.
Aveti dreptate, pot fi poprite si creante cu termen ori sub conditie, in masura in care se implinesc termenul si/sau conditia.
In masura in care aveti drepturi editoriale, apreciez ca ar fi util stergerea postarilor eronate, pentru a nu induce in eroare alti utilizatori.
Ridic insa o intrebare: cine suporta cheltuielile de executare intr-un astfel de caz de popriere? Apreciez ca, pentru cazurile in care am avea un debitor care isi achita creantele la timp, ar fi abuziv sa le suporte debitorul...
In plus, inteleg ca acest mecanism obliga debitorul sa fie diligent ca periodic sa efectueze informari catre tertul poprit cu privire la indeplinirea obligatiilor, pentru a nu ajunge in cazul unei popriri nejustificate, la care sa fie nevoit sa faca o contestatie. Corect?