avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenda penala+ zile de munca in folosul comunitatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenda penala+ zile de munca in folosul comunitatii

Buna seara!
In urma comiterii infractiunii de conducere a unui autoturism cu numere rosii expirate, fratele meu a primit o solutionare pe care o sa o redau mai jos.As dori sa stiu daca se poate schimba ceva in urma apelului, daca e sau nu cazul sa-l faca...sau , in caz contrar, ce implica exact aceasta pedeapsa? E posibila o misorare a pedepsei , daca face apel? Cat de repede isi poate recapa permisul de conducere?
Multumesc mult pentru bunavointa!

Tip solutie: Solutionare
Solutia pe scurt:
În baza art. 396 alin.1,4 cod procedura penala rap. la art. 83 cod penal, art. 61 alin. 2,4 lit. c cod penal, art. 396 alin. 10 cod procedura penala, stabileste pedeapsa de 135 zile – amenda a câte 30 lei, în total 4050 lei amenda penala, în sarcina inculpatului POPESCU DANIEL, ................................. sub aspectul savârsirii infractiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat prev. de art. 334 alin. 1 cod penal.

În baza art. 83 alin. 1 cod penal, amâna aplicarea pedepsei amenzii pe un termen de supraveghere stabilit în conditiile art. 84 cod penal, de 2 ani de la data ramânerii definitive a prezentei hotarâri.

În baza art. 85 alin. 1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Dâmbovita, la datele fixate de acesta;

b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

c) sa anunte, în prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile, precum si întoarcerea;

d) sa comunice schimbarea locului de munca;

e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

În baza art. 86 alin. 1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute în art. 85 alin.1 lit. c-e cod penal se vor comunica Serviciului de Probatiune Dâmbovita .

Pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 88 cod penal, privind revocarea amânarii aplicarii pedepsei.

În baza art. 274 alin. 1 cod procedura penala, obliga pe inculpat la 400 lei cheltuieli judiciare catre stat .

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare .

Pronuntata în sedinta publica din 29 martie 2016.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
Nicoletanica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabi oancea , utilizator 12:14, 17 Septembrie 2020
permisul si-l recupereaza, ca e dispusa amanarea aplicarii amenzii penale. E o sentinta buna, nu ar trebui sa faca apel, Important e ca-n termenul de supraveghere sa nu mai faca prostii. Acum trebuie sa astepte, sa nu faca parchetul apel dupa comunicarea minutei. Daca vor face, va trebui sa astepte decizia penala dupa apel insa repet sentinta e una buna. Nu trebuie sa plateasca nimic acum pentru ca e vorba de o amanare a aplicarii pedepsei si daca va ramane definitiva cu sentinta sa mearga la serviciul rutier si ii vor inmana permisul inapoi.

Succes.
Va multumesc mult pentru raspuns!
Ciudat este ca un avocat l-a sfatuit sa faca apel, spunand ca n-are nimic de pierdut, insa fratele se teme ca durata solutionari se va prelungi cu mult si se gandea si el sa accepte sentinta, desi amenda e cam mare...Nu ar putea sa incerce sa faca apel pt reducere a amenzii si sa solicite exercitarea dreptului de a conduce pana la hotararea definitiva?
Pai daca fratele dvs, va face apel, atunci automat se prelungeste durata pana la o sentinta definitiva si avocatul are dreptate, daca face apel nu are nimic de pierdut ca mai rau decat i-a dat pe fond, nu are cum sa-si inrautateasca situatia. Insa, eu nu vad nici un motiv pentru care sa faci apel mai ales ca s-a dispus amanarea aplicarii amenzii penale ceea ce presupune ca pedeapsa e "on hold" daca fratele dvs nu mai comite nici un fel de infractiune in timpul masurii de supraveghere.

Eu unul zic ca e un avanta pentru ca nu trebuie sa plateasca nimic (doar cheltuielile de judecata nu si amenda in sine) + permisul nu se anuleaza ci si-l poate recupera daca sentinta de pe fond nu e atacata de catre cei de la parchet.
Parearea mea este ca puteti declara apel, e posibila si o solutie de renuntare la aplicarea pedepsei in cazul dvs, solutie care e mult mai avantajoasa avand in vedere ca nu mai se impun masuri de supraveghere, ci doar un avertisment.
Nu inteleg de ce nu a avut drept de circulatie, in cazul infractiunii prevazute la art. 334 alin. 1 c.p. se elibereaza de la inceput dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, apoi se poate prelungi.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc mult pentru raspunsuri si atentia acordata cazului meu!
Nu a avut drept de circulatie, pt ca a avut si un grad de alcoolemie( fapta a avut loc exact in dimineata de dupa botezul fiicei sale) , dar cauza alcoolemiei, s-a clasat si a fost trimis in judecata penru infractiunea de a conduce un automobil cu numere rosii expirate. Tocmai am aflat varianta ca era posibil sa-si recupereze permisul de conducere, daca mergea cu actele care specificau ca se claseaza cauza alcolemiei, la Politie si ca nu e tarziu, sa faca asta in paralel cu un eventual apel pt micsorarea pedepsei. Credeti ca e posibil sa procedeze astfel si sa-si recupereze permisul de conducere?
'' Amanarea aplicarii pedepsei'' poate insemna ca o poate plati in 24 luni sau ca e posibil sa scape fara, daca nu comite alte infractiuni pe parcursul aplicarii pedepsei?
Inteleg ca apelul se poate face in 10 zile, as vrea sa intreb daca e vorba de 10 zile lucratoare sau se pun si cele nelucratoare, avand in vedere ca solutionarea a venit pe 29 martie
Si inca o intrebare, poate face singur apel si fara prezenta unui avocat?
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
Nicoletanica, utilizator

Alte discuții în legătură

Amânarea aplicării pedepsei și recuperare de permis. Deac Andrei Deac Andrei Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin.1 Cod de procedură penală condamnă pe inculpatul DEAC ALEXANDRU-ANDREI, pentru comiterea infracţiunii de conducere ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru conducere autoturism sub influenta alcoolului busubogdan busubogdan buna ziua , dupa un timp indelungat de asteptare am fost judecat pentru fapta \" conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, am primit 8 ... (vezi toată discuția)
Carnet de conducere Chelu08 Chelu08 Buna ziua. Sotul meu a cumparat o masina nenmatriculata si cu numere false. L.au prins cand a condus i.au luat carnetul si a asteptat un an de zile ca dosarul ... (vezi toată discuția)