Dupa ce executorul judecatoresc primeste de la creditor cererea de executare silita a hotararii judecatoresti definitive, executorul judecatoresc, prin incheiere, va dispune inregistrarea acesteia si deschiderea dosarului de executare sau, dupa caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare.
In termen de maximum 3 zile de la inregistrarea cererii, executorul judecatoresc va solicita incuviintarea executarii de catre instanta de executare, careia ii va inainta, in copie certificata de el pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, incheierea prevazuta la art. 665 alin. (1) si dovada achitarii taxei judiciare de timbru.
Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza de catre instanta de judecata in termen de maximum 7 zile de la inregistrarea acesteia, prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor.
Pronuntarea se poate amana cu cel mult 48 de ore, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare.
Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 233 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, atunci cand aceasta este determinata sau determinabila, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului si modalitatea concreta de executare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta.
Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc care a solicitat incuviintarea sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare.
Pentru demararea procedurii de executare urmeaza ca dv in calitate de creditor sa achitati un avans la cheltuielile de executare,care ulterior vor fi solicitate prin somatie de catre executor debitorului dv
Procedura de executare silita se poate finaliza cu executarea silita a debitorului,respectiv dv intrati in posesia sumei dispuse de instanta prin hotararea definitiva+ avans achitat-daca debitorul detine bunuri in evidenta ,sau poate inceta in cazul in care debitorul dv este insolvabil