Buna ziua! Am primit de la fosta sotie a unui salariat o solicitare la care atasase copie hotarare instanta judecata pentru a i retine sotului (angajatul nostru), pensie alimentara pt copii. Vreau sa stiu daca pot sa i infiintez poprirea atata timp cat hotararea este pe numele fostei sotii nu este trimisa angajatorului direct de catre instanta
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Poprirea se poate pune numai de către un EXECUTOR judecătoresc.
Instanța de judecata nu mai instituie poprirea din oficiu, lăsând debitorul să o plătească din mână, iar dacă din rea-credință nu o plătește voluntar, atunci creditorul poate apela la un executor pentru punea în executare a deciziei instanței.
Fosta soție nu are dreptul lega sa solicite angajatorului poprirea.
Angajatul dvs are obligația să plătească voluntar direct din mână pensia de întreținere, prin virament bancar, sau prin mandat poștal.
Trimiteți-o pe fosta soție a angajatului să vorbească cu un executor judecătoresc.
Doar un executor judecătoresc este competent să înființeze poprirea, dacă debitorul nu-și plătește voluntar obligația.
Este ilegal să-i rețineți din salariu angajatului dacă nu ați primit ÎNCHEIERE de la executor, pentru că-i încălcați contractul de muncă.
Instanta nu va comunica angajatorului o astfel de hotarare cat timp nu a fost parte in acel proces.
Luati legatura cu angajatul si clarificati situatia cu privire la acea hotarare - daca mai este de actualitate, daca a fost desfiintata sau nu de catre instanta etc.
Ma puteti ajuta cu articolul din lege care prevede acest lucru? Trebuie sa fac un raspuns oficial persoanei in cauza si din pacate nu sunt de profesie jurist. Multumesc pentru ajutor
Cererea de executare silită - COD PROCEDURĂ CIVILĂ:
Art. 663. - Cod Procedura Civilă:
(1) Executarea silită poate porni numai la cererea creditorului, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(2) Cererea de executare silită se depune, personal sau prin reprezentant legal ori convențional, la biroul executorului judecătoresc competent ori se transmite acestuia prin poștă, curier, telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative.
Jurisprudență,
(3) Cererea de executare silită, în afara mențiunilor prevăzute la art. 148, va cuprinde:
Jurisprudență,
a) numele, prenumele și domiciliul sau, după caz, denumirea și sediul creditorului și debitorului;
b) bunul sau, după caz, felul prestației datorate;
Reviste (1)
c) modalitățile de executare solicitate de creditor.
(4) La cerere se vor atașa titlul executoriu în original sau în copie legalizată, după caz, și dovada achitării taxelor de timbru, inclusiv timbrul judiciar, precum și, dacă este cazul, înscrisurile anume prevăzute de lege.
Jurisprudență, Reviste (1)
Înregistrarea cererii de executare:
Art. 664.
(1) De îndată ce primește cererea de executare, executorul judecătoresc, prin încheiere, va dispune înregistrarea acesteia și deschiderea dosarului de executare sau, după caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare.
Jurisprudență,
(2) Încheierea prevăzută la alin. (1) se comunică de îndată creditorului. În cazul în care executorul judecătoresc refuză deschiderea procedurii de executare, creditorul poate face plângere, în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii prevăzute la alin. (1), la instanța de executare.
Încuviințarea executării silite:
Art. 665
(1) În termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita să se dispună încuviințarea executării de către instanța de executare, căreia îi va înainta, în copie certificată de executorul judecătoresc pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea prevăzută la art. 664 alin. (1) și dovada taxei de timbru.
(2) Cererea de încuviințare a executării silite se soluționează de instanță în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la judecătorie, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părților. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare.
(3) Încheierea va cuprinde, în afara mențiunilor prevăzute la art. 233 alin. (1), arătarea titlului executoriu pe baza căruia se va face executarea, suma, cu toate accesoriile pentru care s-a încuviințat urmărirea, când s-a încuviințat urmărirea silită a bunurilor debitorului, modalitatea concretă de executare silită, atunci când s-a solicitat expres aceasta, și autorizarea creditorului să treacă la executarea silită a obligației cuprinse în titlul executoriu.
(4) Încuviințarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc care a solicitat încuviințarea să recurgă, simultan ori succesiv, la toate modalitățile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Încuviințarea executării silite produce efecte pe întreg teritoriul țării. De asemenea, încuviințarea executării silite se extinde și asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviințate.
Executare silita
Marta Tot
Pe data de 8 august a.c s-a solutionat cererea de executare silita. Pe internet se mentioneaza urmatoarele : Complet X, Tip solutie - Incheiere, Solutia pe ... (vezi toată discuția)