Veniturile obtinute din conventiile civile au fost eliminate din Noul Cod fiscal.
Conceptul de „convenţie civilă”, „contract de prestări servicii” sau „contract civil” au dispărut din acest act.
Codul fiscal reglementeaza veniturile din alte surse in care se includ, însă nu se limitează la următoarele venituri impozabile:
veniturile din activităţi, altele decât cele de producţie, comerţ, prestări de servicii, profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activităţi independente şi cap. VII - Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.
Din anul 2016, veniturile obtinute din conventii civile se pot regasi în unul dintre următoarele tipuri de venituri:
- venituri din activităţi independente - cum ar fi cele obţinute de persoanele fizice autorizate (PFA), în cazul în care activitatea are un caracter de continuitate, de recurenţă
sau
- venituri din alte surse, în cazul în care persoana nu este înregistrată fiscal şi activitatea nu are un caracter de continuitate (este ocazională).
O activitate desfăşurată mai mult de o singură dată într-un an fiscal, de către aceeaşi persoană, va fi considerată ca având un caracter de continuitate.
Se recomanda folosirea unor contracte conform Codului Civil
numai pentru activități ocazionale, adică cele care nu au nici caracterul unei activități salariale și nici nu generează obligativitatea constituirii unei PFA, astfel încât încadrarea în categoria "venituri din alte surse" să fie conformă realității. Prin urmare, pentru orice activitate recurentă trebuie folosit, în funcție de natura activității, fie încadrarea în baza unui Contract Individual de muncă, fie încheierea de contracte cu PFA/profesii libere înregistrate fiscal. ;)