avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vânzare cumpărare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vânzare cumpărare

Bună ziua! CinevaVlad) a cumpărat de la o bătrână un apartament fără știrea rudelor cu promisiunea verbală să aibă grijă de ea până la moarte,iar banii nu i-a văzut nimeni.Având în vedere că bătrâna în timp s-a îmbolnăvit și nu prea judecă bine, Vlad s-a hotărât să renunțe la actul de vânzare cumpărare și prin același notar solicită de la un nepot al bătrânei banii pe apartement și cheltuielile de la notar.Ce poate face nepotul în acest caz?
Cel mai recent răspuns: teostoica , utilizator 11:41, 8 Aprilie 2016
Deci, sa ne lamurim: este un contract de vanzare-cumparare in schimbul unui pret sau un contract de intretinere, in schimbul intretinerii ?
Daca este un contract de vanzare-cumparare, trebuie sa se faca dovada platii pretului (de anul trecut, orice plata se efectueaza obligatoriu prin banca), si trebuie dovedita lipsa de discernamant a femeii la incheierea contractului, contract care trebuia incheiat cu avizul Autoritatii tutelare, conform dispoz. Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. In aceasta situatie, doar o actiune in constatarea nulitatii contractului poate solutiona problema.
Daca este incheiat un contract de intretinere in schimbul nudei proprietati, fie se revoca actul la notar cu acordul ambelor parti, fie numai prin instanta se va solicita rezolutiunea contractului pentru neprestarea intretinerii. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
Corina Capotã, Avocat
Mulțumesc.Pentru o persoană văduvă de peste 75 ani care vrea să cumpere un apartament, notarul trebuie să ceară obligatoriu și avizul Autorității tutelare pt. lipsă de discernământ?
ca are sau nu discernamant, constata IML -ul daca notarul trimite persoana la iml pt certificare. Nu aveti treaba cu Autoritatea tutelara.
Mulțumesc. Dar notarul este obligat să o trimită la IML sau numai dacă vrea?
numai daca are dubii in privinta starii ei de sanatate mintala.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare MCuta MCuta Buna, intentionez sa iau in intretinere o persoana in varsta de 70ani. Spuneti'mi va rog daca este necesara sau nu expertizare psihiatrica inainte de a incheia ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere, punere sub interdictie Andreea Istrate Andreea Istrate S-a incheiat un contract de intretinere, avand ca si creditor al obligatiei, un batran. Conform contractului, exista trei debitori ai obligatiei de ... (vezi toată discuția)