Bună ziua! CinevaVlad) a cumpărat de la o bătrână un apartament fără știrea rudelor cu promisiunea verbală să aibă grijă de ea până la moarte,iar banii nu i-a văzut nimeni.Având în vedere că bătrâna în timp s-a îmbolnăvit și nu prea judecă bine, Vlad s-a hotărât să renunțe la actul de vânzare cumpărare și prin același notar solicită de la un nepot al bătrânei banii pe apartement și cheltuielile de la notar.Ce poate face nepotul în acest caz?
Deci, sa ne lamurim: este un contract de vanzare-cumparare in schimbul unui pret sau un contract de intretinere, in schimbul intretinerii ? Daca este un contract de vanzare-cumparare, trebuie sa se faca dovada platii pretului (de anul trecut, orice plata se efectueaza obligatoriu prin banca), si trebuie dovedita lipsa de discernamant a femeii la incheierea contractului, contract care trebuia incheiat cu avizul Autoritatii tutelare, conform dispoz. Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. In aceasta situatie, doar o actiune in constatarea nulitatii contractului poate solutiona problema. Daca este incheiat un contract de intretinere in schimbul nudei proprietati, fie se revoca actul la notar cu acordul ambelor parti, fie numai prin instanta se va solicita rezolutiunea contractului pentru neprestarea intretinerii. ;)
Mulțumesc.Pentru o persoană văduvă de peste 75 ani care vrea să cumpere un apartament, notarul trebuie să ceară obligatoriu și avizul Autorității tutelare pt. lipsă de discernământ?