avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Institutii avizate pentru a oferi concediul maternal.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Institutii avizate pentru a oferi concediul maternal.

Buna ziua,
Legile legate de drepturile gravidelor si lauzelor le cunosc destul de bine,dar nu stiu unde ar trebui sa apelez pentru a rezolva situatiile in cauza.

Unde ar trebui sa depun hartiile pentru concediul prenatal/postnatal si mai apoi pentru indemnizatia de crestere a copilului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ramona_Manea , utilizator 12:35, 7 Aprilie 2016
1. OUG nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Art. 14. – (1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
(2) Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
(4) Decizia prevazuta la alin. (3) se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.
(5) Contestatiile formulate impotriva deciziei prevazute la alin. (3) se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Concediul de maternitate - pre si postnatal - se depune la angajator.

OUG 158/2005
art.36
.....
(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator,
cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;

b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;

c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.
1. - In cazul concediului de maternitate (126 nde zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) depuneti certificatele medicale, eliberate de medicul de familie, in fiecare luna la angajator.
- Nu este nevoie de alta formalitate.

2. In cazul concediului crestere copil (CCC):
- Faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC;
- Apoi mergeti la Primarie si depuneti cererea si actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de depunere a dosarului pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului ndrc_cris ndrc_cris Buna ziua, Sunt angatata cu CM , indeplinesc conditiile acordarii CCC. Urmeaza sa nasc si doresc sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Cand pot, ... (vezi toată discuția)
Care sunt conditiile pentru a beneficia de concediul de crestere a copilului? ancuta1 ancuta1 Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni si in iulie am terminat facutatea, pe 1 august m-am inregistrat la somaj si urmeaza ca de la data 1 octombrie sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului dupa somaj mhf mhf Ce acte trebuie sa depun pt a intra in CCC din somaj pt absolventi? (vezi toată discuția)