avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen acceptare incetare raporturi de munca (art. 55 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen acceptare incetare raporturi de munca (art. 55 lit.b si art.81)

Un angajat notifica angajatorul cu privire la incetarea raporturilor de munca incepand cu o anumita data cu acordul partilor sau prin demisie.

1. Care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa instiinteze angajatul despre decizia de acceptare sau respingere a solicitarii acestuia?

2. Ce poate face angajatul daca nu primeste un raspuns intr-un termen rezonabil de 2 zile lucratoare (in 2 zile angajatorul are suficient timp pentru a lua o decizie), este obligat sa isi continue activitatea sau poate considera neprimirea raspunsului drept un accept tacit?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:13, 9 Aprilie 2016
1. Care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa instiinteze angajatul despre decizia de acceptare sau respingere a solicitarii acestuia?


In situatia art.55 lit.b C.mun., legislatia muncii nu prevede un anumit termen in care angajatorul trebuie sa dea un raspuns solicitarii angajatului.

In cazul demisiei, incetarea contractului de munca opereaza, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Astfel, in situatia demisiei cu preaviz, data de inceput a termenului de preaviz este ziua urmatoare celei in care angajatul a comunicat angajatorului intentia sa.
In situatia demisiei fara preaviz, data de incetare este data mentionata de salariat in cererea sa.

2. Ce poate face angajatul daca nu primeste un raspuns intr-un termen rezonabil de 2 zile lucratoare (in 2 zile angajatorul are suficient timp pentru a lua o decizie), este obligat sa isi continue activitatea sau poate considera neprimirea raspunsului drept un accept tacit?



Problema este discutabila, dupa cum s-a solicitat incetarea c.i.m.
1) termenul este cel de preaviz de 20 de zile
2) daca nu primeste raspuns inseamna ca acordul de vointa al partilor nu se incheie pentru incetarea cim in baza art.55, salariatul trebuie sa respecte termenul legal de preaviz

Dpmdv raporturile juridice si succesiunea operatiilor sunt clare, in sensul ca
- daca exista acordul partilor, angajatorul va semna de indata
- daca nu exista acordul partilor, salariatul are obligatia sa respecte preavizul (desigur, angajatorul poate sa renunte la termenul de preaviz in tot sau in parte).
Nu este vorba despre termenul de preaviz , care in Codul Muncii nu are nicio valoare fixa.

In cazul art.55 lit.b C.mun. nu se acorda preaviz , iar o cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor nu se poate transforma intr-o cerere de demisie.


daca nu primeste raspuns inseamna ca acordul de vointa al partilor nu se incheie pentru incetarea cim in baza art.55, salariatul trebuie sa respecte termenul legal de preaviz


Asa ceva nu exista in legislatia muncii.
Daca se solicita incetarea cu art. 81, alin. (8) iar demisia este comunicata intr-o zi lucratoare de sambata in care angajatorul are program, inteleg ca se poate lua in considerare ca data incetarii c.i.m. sa fie sambata iar de luni sa nu isi mai continue activitatea.

Angajatorul mai are posibilitatea sa il sanctioneze pe angajat din cauza neprezentarii la locul de munca?

Sau il poate sanctiona prin desfacerea c.i.m. pentru lipsa de la serviciu sau inventand motive pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu ori ca i-a cauzat un prejudiciu prin faptul ca nu avea personal pregatit pentru inlocuire (cu toate ca are personal disponibil pe care il foloseste in astfel de situatii)?

Pana in prezent nu a avut nicio sanctiune si a fost apreciat printr-o recomandare eliberata de catre conducere la solicitarea acestuia atunci cand acesta a participat la un concurs pentru angajare la un alt angajator.
1. Da , se poate lua in considerare ca data incetarii = o zi de sambata,intrucat legislatia muncii nu distinge ca data de incepere sau de incetare a activitatii sa fie exclusiv o zi lucratoare.

2. Find vorba despre o demisie fara preaviz, nu se mai poate sanctiona un salariat, intrucat incetarea c.i.m. are loc la data mentionata de salariat in cerere ... bineinteles, vorbim de o data rezonabila si nu de o data anterioara depunerii demisiei.

3. Angajarea raspunderii patrimoniale se poate face si dupa incetarea c.i.m. Exista termenul de prescriptie de 3 ani in care angajatorul poate trage la o astfel de raspundere un fost salariat.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz kardia28 kardia28 Buna ziua. Doresc sa demisionez in ziua in care legal trebuie sa ma intorc la servici dupa concediul de maternitate.Problema e ca nu vreau si nu pot sa stau ... (vezi toată discuția)
Schimbare job dupa maternitate ibitza78 ibitza78 Acum sunt in concediu de maternitate, iar pe 09.12.2011 trebuie sa ma introc la lucru. Mi-am gasit un nou job si nu mai vreau sa ma intorc la firma la care ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)