Buna ziua! Am avut timp de 10 ani, repartitoare de caldura.Pe langa faptul ca in continuare sunt pierderi d ecaldura care li se pun in carca tot celor ca consuma si nu se imparte in mod egal, acum administratorul vrea sa schimbam repartitoarele vechi, cu unele noi cu citire radio. Intrebarea mea este daca sunt obligat sa accept acest lucru, in conditiile in care timp de 10 ani, mai mult am platit frigul si m-am pricopsit cu igrasie in casa, sa nu mai vorbim ca din cauza frigului m-am si imbolnavit. Administratorul ne tot spune ca suntem obligati sa acceptam. Si as vrea daca se poate sa ma lamureasca cineva, spunandu-mi de o lege care ma obliga sa accept acest lucru. In bloc suntem din nefericire foarte putini care nu suntem de acord cu acesta, desi nu s-a facut o sedinta in legatura cu acest subiect, el de obicei merge cu un tabel la usi si pune oamenii sa semneze, pt ca "a semnat toata lumea". multumesc anticipat!
spagutza, nespagutza, avantajele sunt mari
plata "frigului" de care se plange se datoreaza si faptului ca unii declara consum mai mic in luni friguroase si transfera astfel cosumul lor inspre lunile cu consum mic - manipulari in general
cele radio au avantajul citirii de catre prestator fara interventia utilizatorului - ca un fel de poza de finish pt departajare la orice cursa.
cele vechi oricum au bateria spre epuizare la >10 ani si deci oricum va trebui intervenit iar preturile sunt comparabile
Nu exista nicio prevedere legala pentru montarea de repartitoare cu unde radio.
Problema facturii marite la caldura e data in primul rand de dezechilibrul hidraulic al instalatiei.
Cand unii proprietari inchid calorferele, creste debitul de agent termic in restul instalatiei, peste cel necesar proiectat. Acest surplus de debit (contractat de asociatie pentru cei care inchid caloriferele) se inregistreaza pe contorul de bloc, care are senzor de debit si este platit de "fraierii" care se incalzesc.
Dac se monteaza rgulatoare automate de presiune se elimina si surplusul de agent termic, scade factura.
O alta cauza a facturii marite este lipsa unei cote fixe de consum in functie de suprafata utila, reprezentand incalzirea indirecta prin pereti, asa cum se practica si in vestul Europei (pana la 50-60% din total). Doar restul consumului trebuie impartit dupa repartitoare. Numai la noi se imparte costul total exclusiv in functie de repartitoare.
Nu proprietarii sunt de vina ca stau in frig, ci firmele care au montat repartitoare si robinete fara echilibrare. I-au si incurajat pe oameni sa astea cu caloriferele inchise.
@Adam Grecu
SET-ul are o definitie legala si tehnica in normativul GP 67/2002. 1 m.p. de SET are niste parametrii standard de presiune, debit, temperatura, etc. Daca presiunea si debitul sunt marite in instalatie, inventarierea SET nu va fi putea asigura repartizarea echitabila a costurilor. Se va imparti un surplus de debit, in functie de SET, doar la cei care se incalzesc.
Asa ca Ionionutz are dreptate cu facturile marite la cei care se incalzesc, doar ca nu stie sa explice tehnic acest lucru.
Cat timp nu se rezolva dezechilibrul hidraulic si cota fixa de consum, undele radio nu rezolva nimic.
Am si eu unele nelamuriri legate de aceste repartitoare cu citire radio:
- Eu, ca proprietar, am posibilitatea sa-mi citesc indexele pe fiecare calorifer ca sa pot urmari apoi corectitudinea din fisa de calculatie?
- Cum as putea sa sincronizez momentul citirii repartitoarelor de catre delegatul firmei cu citirea mea, daca eu nu stiu momentul cand vine sa le citeasca?
- Aceste repartitoare sau si cititoare inregistreaza indexele cumulat si cele la sfarsitul lunii (Ai si Ac)?
- Cam cat costa inlocuirea unui repartitor clasic cu unul "modern" pentru un calorifer? Este "avantajul" noilor repartitoare capabil sa amortizeze cheltuiala cu montarea lor? Sau este o "zgarmare" fara rost, atunci cand nu ne doare, inca, nimic?
Multumesc!
- Da, puteti, daca va uitati pe ecranasul repartitorului.
- Daca rezolvati a doua propozitie a frazei, veti rezolva si prima propozitie, cu sincronizarea. Adica sa gasiti o cale sa aflati momentul cand vine sa citeasca.
- Repartitorul se misca asa cum face kilometrajul, inregistreaza, inregistreaza.... si tot asa pana la sfarsitul anului. Totul e sa scrii indecsii in anumite zile si apoi sa faci diferenta, la inceputul si sfarsitul perioadei de calcul.
- Cca 50 lei / repartitor. Are avantajul ca nu trebuie sa va mai agitati cu citirea lor si cu toate aceste probleme pe care vi le puneti acum. Dar si avantajul ca depisteaza tentativa de a fi dezlipite de pe calorifere si nu mai stati la cheremul celorlalti proprietari care citesc nu tocmai corect.