Buna ziua,
Am urmatoarea problema de rezolvat:
In anul 2002 – bunica mea cumpara un teren care se invecineaza pe latime cu proprietatea ei, de la doamna I.E. (al carei sot I. I. decedase cu putin timp inainte) . Au facut o chitanta de mana in care a trecut suprafata , vecinii terenului si suma platita, semnata si de 2 martori (ginerele vanzatoarei si fiica bunicii).
Anii au trecut si nici in acest moment nu a fost legalizat tranzactia respectiva.
Aceasta fiind situatia am hotarat sa actionez, insa din verificarile facute am constatat urmatoarele:
- terenul tranzactionat, a fost initial cumparat de socrii vanzatoarei I.E. in perioada 1954 – 1965, care din spusele vanzatoarei I.E., la achizitionare nu au facut un act de vanzare - cumparare, ci probabil tot o chitanta de mana. Cu toate acestea terenul in cauza a fost inscris in anexele registrului agricol, avand-o ca titulara pe soacra vanzatoarei;
- conform traditiei, parintii stabileau pentru copii cat, cum si unde primea fiecare terenul (dat ca zestre);
- sotii I.I si I.E au primit printre altele si terenul despre care scriu in prezenta. Fratele domnului I.I. (decedat si el) a primit si el drept zestre alte terenuri;
- acum cumnata vanzatoarei I.E. doreste sa faca succesiunea / succesiunile (nu stiu care este ordinea derularii procesului de impartire a masei succesorale, intai dupa sot, apoi dupa socrii sau invers ?), cert este ca chitanta de mana din 2002 a fost intocmita chiar in casa cumnatei.
In prezent, am luat legatura cu vanzatoarea I.E., a recunoscut vanzarea, este de acord sa facem actele, problema este ca nu stiu ce procedura se potriveste mai bine situatiei descrise, adica pe cale notariala sau judecatoreasca (este necesar angajarea unui avocat sau poate fi rezolvata si fara avocati).
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.