sunt angajat intr-un magazin unde am inceput activitatea acum un an , am fost informat dupa inceperea activitatii ca s-a facut inventar . ( in lipsa mea cu o satamana inainte )
am semnat un contract de munca si apoi am inceput activitatea
am avut ajutor colegi veniti in delegatie din alte orase , apoi am stat singur din lipsa de personal aproape 2 luni dupa care mi s-a gasit coleg .
recent am realizat inventar cu o comisie de 4 persoane . s-a gasit o lipsa mare ( lipsa efectiva si numaratoare gresita probabil...)
firma vrea sa imi impute doar mie lipsa pe motiv ca am vechime mai mare ( doar banuiesc )
mentionez ca nu am semnat proces verbal de preluare gestiune ,
magazinul nu este dotat cu camere de supraveghere
programul de lucru permite ca o perioada de cel putin 4 ore zilnic sa fie cu un singur angajat in incinta magazinului iar dispunerea unei parti din magazin lasa o parte din marfa nesecurizata.
mi s-a sugerat verbal sa demisionez , nu am acceptat ,
Depinde de angajator cum va gestiona o astfel de situatie. Probabil ca va exercita in continuare presiuni sa va dati demisia sau poate va decide concedierea dvs.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.