avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa in gestiune

Buna ziua ,

va relatez urmatoarea situatie :

sunt angajat intr-un magazin unde am inceput activitatea acum un an , am fost informat dupa inceperea activitatii ca s-a facut inventar . ( in lipsa mea cu o satamana inainte )
am semnat un contract de munca si apoi am inceput activitatea
am avut ajutor colegi veniti in delegatie din alte orase , apoi am stat singur din lipsa de personal aproape 2 luni dupa care mi s-a gasit coleg .
recent am realizat inventar cu o comisie de 4 persoane . s-a gasit o lipsa mare ( lipsa efectiva si numaratoare gresita probabil...)

firma vrea sa imi impute doar mie lipsa pe motiv ca am vechime mai mare ( doar banuiesc )
mentionez ca nu am semnat proces verbal de preluare gestiune ,
magazinul nu este dotat cu camere de supraveghere
programul de lucru permite ca o perioada de cel putin 4 ore zilnic sa fie cu un singur angajat in incinta magazinului iar dispunerea unei parti din magazin lasa o parte din marfa nesecurizata.

mi s-a sugerat verbal sa demisionez , nu am acceptat ,

ce este de facut mai departe ?

Multumesc .

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:34, 11 Aprilie 2016
Depinde de angajator cum va gestiona o astfel de situatie. Probabil ca va exercita in continuare presiuni sa va dati demisia sau poate va decide concedierea dvs.

1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

demisie forțată. bună dimineața! lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, ... cristina1975 cristina1975 Bună dimineața! Lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, eu si colega mea, ca din ianuarie inchid magazinul. Problema este ca vîr sa ne oblige ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa ma ajutați cu o problemă si anume; mama ... Adryanalex81 Adryanalex81 Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu o problemă si anume; Mama mea este angajată cu carte de muncă pe 4ore,la un second-hand. Problema este că, patronul ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca roxana41 roxana41 Bună seara, de ceva timp sunt intr-un conflict cu managerul la locul de munca. Pe scurt tine in brate un alt angajat care nu respecta sarcinile si ... (vezi toată discuția)