CE ESTE DE FACUT?
Va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema:
in iunie 2014 s-a pronuntat instanta impreuna cu procurorul intr-un proces penal de lovire din culpa, unde am fost parte vatamata si cel in cauza trebuie sa-mi plateasca daune morale si cheltuieli cu spitalizarea in suma de 2000 ron. Pana azi nu am primit nici un ban, nici nimic. Ce pot face in acest sens.
Precizez ca persoana nu are venituri, nu lucreaza,..insa are proprietate(teren,casa)...
Este o suma mica ce trebuie .sa imi plateasca, insa as vrea sa cunosc,conform legislatiei ce ar trebui sa fac in acest sens si cat de mult pot astepta. Daca exista un termen in care eu pot cere, daca pot astepta ...Sa merg la un executor judecatoresc? Ce sa fac.Va rog sa-mi dati o solutie.
Cu multumiri,
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2016 smn, utilizator
In termen de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii penale aveti posibilitatea sa va adresati unui executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii pronuntate.
Depasirea termenului aratat va face imposibila recuperarea debitului datorat intrucat va interveni prescriptia.
multumesc mult pentru raspuns, insa cei 3 ani pentru prescriere nu sunt calculati astfel:iunie 2014-iunie 2015(un an), iunie 2015-iunie 2016(al doilea an),iunie 2016-iunie 2017(al 3 lea an)?
Acum sunt 2 ani de la pronuntare nu 3, dar va rog sa ma ajutati.
Multumesc mult pentru raspuns
1.Termenul se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, nu de la pronuntare.
2.Termenul se calculeaza potrivit disp.art.269 n.cod. de proc.pen.- de la ziua, luna si anul de la care incepe sa curga termenul.
Art. 269
Calculul termenelor procedurale
(1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel.
(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună care nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
(4) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.
3.Mergeti la instanta care a pronuntat hotararea si solicitati legalizati acesteia.
Pentru legalizare aveti nevoie de:
- cerere adresata presedintelui instantei,
- taxa de timbru de 5 lei,
- hotararea a carei legalizare se solicita.
4 Dupa ce aveti hotararea legalizata mergeti la un executor judecatoresc.Nu depasiti termenul de 3 ani calculat asa cum am aratat.
Reabilitarea de drept
cata90
Buna ziua,
Am urmatoarea nelamurire legata de reabilitarea de drept. Pe data de 24.02.2012 am fost condamnat la 10 luni de inchisoare cu suspendare si un ... (vezi toată discuția)