Potrivit art. 3 lit. b) I teza din Legea 76/2002: Art. 3. - Masurile prevazute de prezenta lege au drept scop realizarea urmatoarelor obiective pe piata muncii:
b) incadrarea [...] in munca a persoanelor in cautarea unui loc de munca;
iar potrivit art. 15 din aceeasi lege:
"Art. 15. - Utilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania este obligatorie la completarea documentelor oficiale."
Este o hotarare de consiliu local de de incadrare a unei persoane intr-un post cu statut de personal contractual un document oficial in sensul art. 15 din Legea 76/2002?
Aceiasi problema se poate pune si in cazul incadrarii unui salariat in baza unei dispozitii (a primarului).
Incadrarea in munca se face in baza Codului muncii. Codul pentru functia ce urmeaza sa o ocupe se regaseste in COR.
Ce altceva ati fi dorit ca nu prea inteleg din mesaj.
Nerespectarea acestei dispozitii prevazute in Legea 76/2002 atrage raspunderea contraventionala a angajatorului.
Consider ca trebuie aplicata, in cazul legii 76/2002, prin analogie, definitia prevazuta in Codul penal, referitoare la inscrisuri oficiale:
Art. 150 "Înscris oficial" este orice înscris care emană de la o unitate din cele la care se referă art. 145 sau care aparţine unei asemenea unităţi.
ART. 145 Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
Ca urmare, o Hotarare a CL de incadrare a unei persoane poate fi incadrata in categoria documentelor/inscrisurilor oficiale.
Multumesc pakos pentru raspunsul concret. Sper sa ai dreptate, in cazul in care exista si o alta definitie in sensul legii 76/2002, sub aspectul documentelor de dreptul muncii privitoare la documentele oficiale ale salariatilor, ca poate trebuie sa restrangem sensul documentelor oficiale la cel prevazut de art. 3 din Legea 76/2002 iar in cazul meu la art. 3 lit. b) teza I din aceast lege care poate, intr-adevar sa preia sensul reglementat de codul penal.
Pentru namiru: cred ca am fost destul de clar ceea ce am intrebat, adica daca intr-o hotarare de consiliu local de incadarare intr-un post de salariat este obligatorie respectarea obligatiei din art. 15 din LG 76/2002 de inscriere a ocupatiei COR. Stiu ca incadrarea in munca se face in baza Codului muncii, dar gandeste-te ca la diverse institutii exista persoane incadrate in postul de "consilier" care nu se regaseste in COR. In situatia asta ma aflu si eu, si as dori sa cer instantei obligarea angajatorului la completarea si rectificarea tuturor documentelor de incadrare in care la mine este inscrisa doar denumirea "generica" de "consilier" simplu, respectiv in HCL de incadrare, in CIM, in fisa postului si carnetul de munca pe care le consider acte oficiale, chiar daca postul meu se numeste "consilier" pentru ca aceasta denumirea nu individualizeaza "specialitatea functiei" adica ocupatia efectiva exercitata la locul de munca, astfel cum este denumita aceasta notiune in partea introductiva a Ordinului 138/1995.
Pentru clement, alo buzaul, texte pe care le invoci sunt abrogate inca din 2002 prin legea 673/2002 pe care o cunosc din scoarta in scoarta dar eu am intrebat altceva, o interpretare a art. 15 din LG 76/2002 vis-a-vis de o HCL de incadrare in post.
Iar apoi, apreciez ca art. 30 din codul muncii se refera la conditiile si modul de organizare a concursului, oportunitatea scoaterii la concurs a posturilor si nu vorbeste despre conditiile si elementele care trebuie respectate la completarea respectiv intocmirea documentelor de munca, CARE SE FAC ULTERIOR FINALIZARII CONCURSURILOR SI DECIZIILOR LUATE DE DUPA CONCURS. Cum legile se completeaza nu vad sa se contrazica art. 15 din Legea 76/2002 cu normele invocate de tine.
Va multumesc la toti oricum, mi-ati fost de folos.