avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA devin sau nu platitor de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

devin sau nu platitor de tva

Buna seara
Am si eu o mica problema
Sunt titularul unui cabinet de avocatura - am contabilitate in partida simpla - in cursul lunii mai am incheiat un contract de asistenta emitand o factura de peste 35000 euro(pana in momentul respectiv nu trecusem de pregul de 35000euro) care potrivit contractului trebuia platita in cursul lunii august.Intrucat am avut diverse divergente cu clientul meu am renuntat integrel la contract si onorariu, stornand factura respectiva in totalitate in cursul lunii iulie. Mentionez ca nu am primit nici o suma de bani de la client. Intrebarea este daca devin platitor de tva si sunt obligat sa ma inregistrez chiar daca nu am incasat factura respectiva, ba mai mult am si stornat-o. Cei de la Administratia Financiara au zic ca nu stiu si sa le fac cerere scrisa si mi seva raspunde
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Codrut Balas , Avocat 08:28, 11 Octombrie 2011
am facut adresa la administratia financiara in care am descris pe larg speta - acum astept raspunsul lor sa vad in ce parte o apuc.
multumesc pentru raspunsuri
Spune-ne ce raspuns ai primit, daca e vreunul. Merci
mi-au trimis articole din codul fiscal
neoficial mi-au spus ca nu trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva - la veniturile obtinute de persoane cu activitati independente luandu-se in calcul venitul incasat
Salut,
Neoficial = 0 (zero).

"
În conformitate cu prevederile pct.56 alin(4) din normele de aplicare ale art.152 din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004,  în cazul persoanelor impozabile care au depăşit plafonul de scutire, dar nu au solicitat înregistrarea ca plătitori de TVA în regim normal, conform prevederilor art. 152 alin. (3) din Codul fiscal, organele fiscale vor proceda astfel:
            a) în situaţia în care abaterea de la prevederile legale se constată înainte de înregistrarea persoanelor impozabile ca plătitori de TVA, organul fiscal va solicita plata TVA pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze pe perioada scursă între data la care avea obligaţia să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA în regim normal şi data constatrii abaterii. Pe perioada cuprinsă  între data constatării de către organele fiscale a nerespectării obligaţiei de a solicita înregistrarea ca plătitor de TVA şi data înregistrării efective, persoana impozabilă aplică regimul special de scutire prevăzut de art. 152 din Codul fiscal, însă are obligaţia de a plăti la buget taxa pe care ar fi trebuit să o colecteze pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în această perioadă;
            b) în situaţia în care abaterea de la prevederile legale se constată ulterior înregistrării ca plătitor de TVA a persoanei impozabile, organele fiscale vor solicita plata la buget a TVA pe care persoana impozabilă ar fi avut obligaţia să o colecteze pe perioada scursă între data la care avea obligaţia să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA în regim normal şi data la care înregistrarea a devenit efectivă.

Sfatul meu, avand si o situatie aproximativ asemanatoare este sa mergi sa te inregistrezi ca si platitor de Tva pentru ca legea nu este interpretabila si peste X timp orice inspector va putea pune in aplicare ce ti-am scris mai sus.
Inteleg ca operatiunea ce a determinat depasirea plafonului de 35000 euro ramane scutita de TVA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-au incalcat prevederile contractului? cris2279 cris2279 Cazul este urmatorul: in 2007 firma X inchiririaza niste spatii de birouri de la firma Y-contract semnat pe 11.09.2007.Aici se stipuleaza ca trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon cifra de afaceri de 35000 euro ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU firma este platitoare de impozit pe profit si de tva si depune declaratiile trimestrial.la sfarsitul anului 2008 am depasit cifra de afaceri de 35000 ... (vezi toată discuția)
Tva vera36 vera36 am o intreprindere individuala si nu stiu daca trebuie sa ma declar platitor de tva. am emis facturi in valoare de 300 000 si am incasat de 190 000 sunt sau ... (vezi toată discuția)