avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... indemnizatie pentru handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

indemnizatie pentru handicap

buna mama mea are boala poliartrita reumatoida seropozitiva in stadiu destul de avansat.A fost pensionata in gradul 2 din momentul primirii diagosticului.si as dori sa stiu daca boala se incadreaza conform acestei indemnizatii pentru handicap.Am incercat sa aflam dar am fost purtate de la o usa la alta fara a afla un raspuns.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:20, 11 August 2009
in Satu Mare domiciliez daca ma puteti indruma unde sa ma adresez v-as fi recunoscatoare.Multumesc si pentru raspunsul anterior
Mama dvs. poate beneficia si de o indemnizatie, in conditiile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Indemnizatiile sunt reglementate prin art. 58, alin. (4):
"Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:
a) indemnizaţie lunară, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. în cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu."

Incadrarea in grad de handicap se face de catre comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Directiilor teritoriale de Asistenta Sociala.

Potrivit art. 86 din Legea nr. 448/2006, gradele si tipurile de handicap sunt:
"(1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare."

Mama dvs. este incadrata in gradul II de invaliditate de catre Comisia de Expertiza Medicala, conform prevederilor Legii nr. 19/2000 si, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 448/2006, va fi incadrata in grad de handicap de catre Comisia de Evaluare.

Nu exista, reglementat legal, handicapul de gradul I, II sau III.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua.Pentru a incerca solutionarea problemei dvs .contactati secretariatul de stat pentru persoane cu gandicap,
bucuresti,calea victoriei nr 194,sector 1.Comunicati situatia concreta ,dovediti starea de sanatate cu documentele pe care le detineti.Avand in vedere ca este o afectiune care avanseaza rapid si afecteaza succesiv alte formatiuni,se va impune o expertiza de specialitate.Succes
Gabriela Pintea a scris:

Nu exista, reglementat legal, handicapul de gradul I, II sau III.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

user-ul se refera probabil la vechea incadrare , care corespunde acum:
Gr.I = handicap grav
Gr.II= handicap accentuat
Gr.III= handicap mediu
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
nucu$, utilizator
Buna ziua.Pentru a incerca solutionarea situatiei dvs ,demarati contactarea Comisiei |Superioare de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti bucuresti,str Cezar Bolliac nr 42,sector 3,cod postal 74 304 C.P. 4-2.
Diagnosticul deficientelor functionale va putea fi sustinut si probat cu documentele deja in posesia dvs ,iar stadiul afectiunii si diagnosticul clinic vor putea fi precizate numai prin expertiza de specialitate ..Succes

Alte discuții în legătură

Pensie de handicap mihaelaak mihaelaak Buna seara, Ma adresez d-voastra in speranta ca exista totusi o sansa ca problema mea sa-si gaseasca o rezolvare ce mi se pare logica si anume: - In urma ... (vezi toată discuția)
Pentru ingrijire mama care nu se mai deplaseaza gresoi gresoi as vrea sa stiu daca si ce pot face sa primesc un ajutor sau ceva ,ne-mai putand lucra avand pe mama mea de 75 de ani la pat suferind de multe,multe boli si ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala + pensie/indemnizatie de invaliditate? se poate? viorel.cucu2000 viorel.cucu2000 Tatal meu are 61 ani si de doi ani este pensionat cu pensie permanenta pentru boala (TBC). Stagiul de cotizare la CAS este de 29 de ani. De curand a avut un ... (vezi toată discuția)