avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de handicap

Buna seara,

Ma adresez d-voastra in speranta ca exista totusi o sansa ca problema mea sa-si gaseasca o rezolvare ce mi se pare logica si anume:
- In urma cu 10 ani, mama mea in varsta acum de 70 ani a suferit o interventie chirurgicala in urma careia i-a fost extirpat un rinichi.
Desi a suferit nenumarate internari in spital de atunci, singurul rinichi pe care il mai are fiind si acela destul de afectat, desi au vazut-o de atunci nenumarati medici, nimeni nu i-a comunicat ca poate beneficia de o pensie de handicap deoarece afectiunea de care sufera justifica acest demers.
Dupa 10 ani, afla printr-o minune despre acest drept si se adreseaza forurilor competente pentru a primi acest ajutor.
(mentionez ca este pensionara si are o pensie in valoare de 500 Ron, dupa 24 ani de munca).

Ce mi se pare la limita bunului simt, daca nu ridicol, este ca aceasta comisie de handicap se intalneste din 6 in 6 luni, mama fiind nevoita sa bata spitalele pentru nenumaratele analize cerute (o parte le face contra cost la policlinici cu plata) si asta pentru a dovedi de fiecare data ca nu are un rinichi. Cum este posibil asa ceva?
Este o persoana de 70 ani, diabetica, hipertensiva , cu o pensie de 500 Ron si trece prin tot acest cosmar pentru cei 200 Ron la care are dreptul.
Nu exista nici o posibilitate de a fi incadrata in aceasta grupa de handicap permanent si sa nu fie nevoie de a indura tot acest chin?? Ma gandesc cu groaza la momentul in care nu se va mai putea deplasa singura, cum va beneficia atunci de un drept ce i se cuvine?

Va multumesc pentru orice ajutor mi-ati putea da, ma gandesc la o eventuala cerere catre Ministerul Sanatatii sau memoriu pe care l-ar putea face...O seara buna tuturor..
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:29, 6 Septembrie 2009
Pentru solutionare rapida si sigura ,in baza tuturor actelor medicale alaturi de memoriu pe care il trimiteti prin posta cu mandat de confirmare pe adresa:Autoritatea Nationala pentru persoane cu handicap Comisia Superioara de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti,adresa Bucuresti,str Cezar Bolliac nr 42,sector 3 ,cod postal 74 304 C.P. 4-2
Iti multumesc mult pentru indrumari, sper din suflet sa pot rezolva ceva in acest sens.
Poate exista cineva care sa-mi confirme ca astfel de cazuri si-au gasit o rezolvare favorabila..
IDa ,cazuri care la expertizarile locale au fost incadrate in gr III sau fara grad,in baza documentelor medicale si a reexpertoizari au fost incadrate in diferite grupe care atesta real stdiul boli fiind trecuti la termen permanent ,fara necesitatea anulala a refacerii expertizei ,pentru atestarea situatie afectiunilor Succes si reveniti cu precizari,eventual cu rezutate pozitive pentru dvs.
Multa sanatate mamei dvs
Din topic-ul dvs. rezulta ca mama beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, conform Legii nr. 19/2000, si de indemnizatie corespunzatoare gradului de handicap, conform Legii nr. 448/2006.

Potrivit art. 59, lit. a) din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap au obligatia "sa se prezinte, din oficiu sau la solicitare, pentru evaluare si reevaluare, la comisiile cu competenta in domeniu." Sincera sa fiu, nu vad ce ati putea cere ANPH, sa modifice Legea nr. 448/2006?

Eu cred ca tot la comisie puteti rezolva ceea ce doriti, prevederea legala pe care am citat-o este imperativa.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:
ynocentta a scris:
Da ,cazuri care la expertizarile locale au fost incadrate in gr III sau fara grad, in baza documentelor medicale si a reexpertoizari au fost incadrate in diferite grupe (...)

Va rog sa precizati actul normativ potrivit caruia incadrarea se face in gradele I, II, III de handicap sau in grupa de handicap. Asta dupa ce cititi art. 86 din Legea nr. 448/2006.
Ptr Gabriela Pintea .nu intentionez sa intru in polemica .Oipinia exprimata referitor la "expertizarile locale au fost reexpertizate si au fost incvacrate in diferite grupe"reprezinta situatie concreta ,respectiv cazul unei persoane initial incadrate in gr II dizabilitate locomotorie deficienta functionala grava ,beneficiar al prevederilor Legii nr 519/2002 completats i republicata art 19 alin 1,care a beneficiat 43 de ani de mentinearea diagnosticului ,a incadrarii acestuia in gr IIsi a valabilitatii deciziei de incadrare cu termen de revizuire la 12 luni.Cu ocazia modificarilor survenite la normele de aplicare ,persoana in cauza a fost incadrata cu acelasi diagnostic fara a se inregistra agravarea si afectarea si a altor functii si organe interne,mai mult a fost trecuta in gr III dizabilitate cu termen revizuire la 6 luni.Avand in vecede ca afectiunea medicala in sine este in fapt ireversibila ,consecintele acesteia conducand la agravarea starii de sanatate si nu la insanatosire ,in baza documnetelor medicale am sesizat forul ierarhic superior care a dispus anularea documentului de incadrare medicala,emiterea de document medical cu incadrare in gr II,
deficienta functionala grava cu asistent personal,indemnizatie ,valabilitate permanent termen de revizuire -nerevizuibil.Cu aceasta ocazie ,intr-o succesiune motivata de precizarea etapelor necesare obtinerii unui document medical care sa ateste situatia reala, ,cu mentionarea unui singur act normativ ,pe parcursul a mai multe randuri v-am precizat actul normativ ,care difera de cel precizat de dvs .Referitor la legea mentionata de catre dvs ,in cunostiinta de cauza va precizez ca nu este singurul act care guverneaza activitatea si in baza caruia se realizeaza incadrarea persoanelor cu dizabilitati.O zi buna :offtopic:

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru handicap anca curtean anca curtean buna mama mea are boala poliartrita reumatoida seropozitiva in stadiu destul de avansat.A fost pensionata in gradul 2 din momentul primirii diagosticului.si as ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Am 20 de ani si sunt bolnav de tbc, ce drepturi am? pensie, ajutor social etc nicopuscasu nicopuscasu Buna ziua, am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta). In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia ... (vezi toată discuția)