avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de handicap

Buna seara,

Ma adresez d-voastra in speranta ca exista totusi o sansa ca problema mea sa-si gaseasca o rezolvare ce mi se pare logica si anume:
- In urma cu 10 ani, mama mea in varsta acum de 70 ani a suferit o interventie chirurgicala in urma careia i-a fost extirpat un rinichi.
Desi a suferit nenumarate internari in spital de atunci, singurul rinichi pe care il mai are fiind si acela destul de afectat, desi au vazut-o de atunci nenumarati medici, nimeni nu i-a comunicat ca poate beneficia de o pensie de handicap deoarece afectiunea de care sufera justifica acest demers.
Dupa 10 ani, afla printr-o minune despre acest drept si se adreseaza forurilor competente pentru a primi acest ajutor.
(mentionez ca este pensionara si are o pensie in valoare de 500 Ron, dupa 24 ani de munca).

Ce mi se pare la limita bunului simt, daca nu ridicol, este ca aceasta comisie de handicap se intalneste din 6 in 6 luni, mama fiind nevoita sa bata spitalele pentru nenumaratele analize cerute (o parte le face contra cost la policlinici cu plata) si asta pentru a dovedi de fiecare data ca nu are un rinichi. Cum este posibil asa ceva?
Este o persoana de 70 ani, diabetica, hipertensiva , cu o pensie de 500 Ron si trece prin tot acest cosmar pentru cei 200 Ron la care are dreptul.
Nu exista nici o posibilitate de a fi incadrata in aceasta grupa de handicap permanent si sa nu fie nevoie de a indura tot acest chin?? Ma gandesc cu groaza la momentul in care nu se va mai putea deplasa singura, cum va beneficia atunci de un drept ce i se cuvine?

Va multumesc pentru orice ajutor mi-ati putea da, ma gandesc la o eventuala cerere catre Ministerul Sanatatii sau memoriu pe care l-ar putea face...O seara buna tuturor..
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:29, 6 Septembrie 2009
Probabil ca nu m-am exprimat prea inteligibil, imi cer scuze. Explic mai bine ceea ce voiam sa spun. Comisia completeaza certificatul de handicap cu o lista de recomandari de urmat pentru pacient si de asemenea o lista de analize si consulturi medicale pe care pacientul trebuie sa le prezinte la viitoarea reevaluare. Cum mama doamnei nu are doar rinichi unic chirurgical, ci si hipertensiune, diabet si probabil si o afectiune cardiaca, datorita varstei, e bine sa-si completeze dosarul si cu evaluari ale institutiilor de profil referitoare la fiecare dintre aceste boli. Poate ca incadrarea in grad de handicap s-a facut doar pentru problema renala. De aceea am spus ca e bine sa incerce sa discute in acest sens cu seful comisiei, in momentul prezentarii.
Am trecut si eu prin toate aceste greutati, incercand sa-l sprijin cat mai bine pe sotul meu si stiu ca totusi se mai poate face ceva.
ptr Florentina M,expertizarea si incadrarea se realizeaza strict in conformitate cu nomenclatorul de afectiuni si nu in baza probabilitatilor enuntate de catre dvs.
"probabil si o afectiune cardiaca,poate ca incadrarea s-a facut doar pentru problema renala"

Practica demonstreaza ca exista situatii efectiv dramatice cu suferinte greu de imaginat si de acceptat,dar afectiunea care genereaza aceste consecinte nu se afla sub incidenta celor legal prevazute .
Sunt persoane cu afectiuni degenerative grave ,a caror afectiuni, din eroare,nu sunt sub incidenta prevederilor ,urmand ca in viitor si acestea sa beneficieze de facilitati ,dar pana atunci ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru handicap anca curtean anca curtean buna mama mea are boala poliartrita reumatoida seropozitiva in stadiu destul de avansat.A fost pensionata in gradul 2 din momentul primirii diagosticului.si as ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Am 20 de ani si sunt bolnav de tbc, ce drepturi am? pensie, ajutor social etc nicopuscasu nicopuscasu Buna ziua, am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta). In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia ... (vezi toată discuția)