avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Taxa inspectoratul de constructii
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Taxa inspectoratul de constructii

va rog sa imi dati o solute de cum sa procedez pentru a rezolva situatia in care ma aflu.
in august 2014 am obtinut autorizatie de construire pentru o casa noua, pe un teren gol in interiorul orasului. Constructia am inceput-o sapt imediat uramatoare obtinerii autorizatiei si astfel conform acesteia termenul de valabilitate se modifica de la 12 luni la 24 de luni, pana in august 2016.
Casa este gata ca si constructie. Am demarat instalarea gazului ( deja realizata) precum si curentul.
La depunerea actelor pentru instalarea contorului nu mi se accepta autorizatia pentru ca nu are scris pe ea faptul ca din 2014 s-a prelungit pana in 2016.
la primarie mi-au spus ca nu imi scrie pt ca ei stiu ca am inceput lucrarile in primul an de autorizare deci este valabila 2 ani.
Mergand pe firul actelor,innapoi am gasit ca nu am facut plata la Inspectoratul pentru constructii la inceperea lucrarilor. Dintr-o relatie proasta cu arhitectul si prin omisiunea mea a acestui fapt inca nu am platit nimic la insperctorat.
Stie cineva daca pot plati tot acum fara a fi pasibil de vreo amenda, pentru ca vreau sa fiu in legalitate cu casa si cu toate platile facute acolo unde trebuie.
va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Andreea Ioana Miricioiu , Avocat 11:10, 15 Aprilie 2016
Nerespectarea dispozitiilor legale privind autorizarea lucrarilor de construire se sanctioneaza si cu inchisoare
Legea nr 50/1991 a fost modificata prin disp L nr 52/2006 care prevede amenzi pentru executarea de constructii,dezafectari,extinderi constructii fara obtinerea tuturor acordurilor din partea autoritatilor in domeniu
Prelungirea perioadei de prescriptie a fost aprobată prin Legea nr. 82/2014, publicata in MOf nr. 469/2014 este in vigoare din 29 iunie 2014.

Potrivit art. 26 din lege, constituie contraventii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:

a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie, de către investitor şi executant, a următoarelor lucrări (cu precizarea că aceste reglementări au fost modificate prin Legea nr. 187/2012 începând cu 01.02.2014):

La depunerea documentatiei la inspectoratul pentru constructii se va constata diferenta evidenta intre eliberare si depunere documente ,fapt ce va atrage aplicarea de amenda
Pentru neplata in termeni a acestei taxe, se percep penalitati de intarziere in cuantum de 0.15 % pe fiecare zi de intarziere, conform art. 43, alin. 3 din Legea 10/1995. Daca aveti autorizatiile emise in cd legii , nu ar treb sa va faceti alte probleme. Achitati aceasta taxa cat mai repede ca sa evitati majorarea cu aceste penalitati care si asa sunt destul de mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire (intrare in legalitate) bruchiu bruchiu Buna seara, Am inceput constructia unei case fara autorizatie de construire, pe 22 oct. 2012am obtinut autorizatia de construire(intrare ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cand expira un puz in baza caruia nu s-a construit nimic Andr@ Andr@ Buna ziua, Am o intrebare referitoare la ce se intampla cand expira un PUZ in baza caruia nu s-a construit nimic. Situatia este in felul urmator: - am ... (vezi toată discuția)
Construcție facuta fara autorizație ladriana ladriana Buna ziua,, Am următoarea situație. Am cadastru si intabulare pentru un teren si o construcție (casa) facuta cu toate autorizatiile legale. Pe teren se ... (vezi toată discuția)